Historisk arkiv

Gir ut bok for å bekjempe rasisme og hat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I dag lanserer kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner boken "16 år med Benjaminprisen". Boken skal brukes for å få elever til å tenke over hvordan handlinger og ord påvirker andre.

– Etter hendelser som drapet på Benjamin Hermansen blir det ofte sagt at «dette skal vi aldri glemme» og «dette var grusomt, dette må vi lære av». Med denne boken tar vi de ordene på alvor. Boken viser at vi ikke har glemt, og den viser hva vi har lært. Men viktigst av alt, viser den hva vi må gjøre fremover, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Benjaminprisen bærer navnet til Benjamin Hermansen, som ble drept av nynazister på Holmlia 26. januar 2001. Prisen deles ut hvert år til en skole som arbeider godt mot rasisme og diskriminering.

– Jeg ville samle erfaringene fra de 16 skolene som har vunnet prisen siden 2002. Dette er skoler som har arbeidet målbevisst og langsiktig for å skape gode holdninger. Elevene og lærerne som har bidratt til boken, har funnet nye veier for å bekjempe rasisme, og for å bygge et mangfold hvor alle kan kjenne seg hjemme, sier Sanner.

Utgitt av HL-senteret

Boken er utgitt av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) i samarbeid med Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet. Den inneholder faglige artikler, erfaringer fra skolene og pedagogisk materiell som kan brukes til å ta opp temaer som rasisme, hatefulle ytringer og diskriminering.

– Vi har et debattklima hvor det er dagligdags å stemple folk som quislinger og landsforrædere. Å forebygge og bekjempe intoleranse blant barn og unge er noe av det viktigste vi gjør. Jeg håper denne boken kan bidra til gode diskusjoner på skolene og i klassene. Vi må lære av hverandre – og være bevisst på hva du og jeg kan gjøre for å skape inkluderende fellesskap, sier Sanner.

Løfte frem viktige samtaler

Han understreker at skolen skal ha stor takhøyde for meninger og ytringer.

– En av grunnene til at jeg er opptatt av arbeidet mot rasisme og trakassering er at det rammer selve demokratiet. Demokratiet er avhengig av at vi klarer å prate sammen – spesielt om de vanskelige tingene, sier Sanner, som håper boken kan løfte frem viktige samtaler i klasserommet.

Boken samler erfaringer fra det forebyggende arbeidet mot rasisme ved Benjaminprisens vinnerskoler siden 2002.

– Vi håper at heftet kan være til inspirasjon for lærere, skoleledere og andre i undervisnings- og utviklingsarbeid med fokus på rasisme og diskriminering, sier Guri Hjeltnes, direktør ved HL-senteret og juryleder for Benjaminprisen.

 

Bakgrunn

Benjaminprisen har blitt delt ut siden 2002. Alle vinnerskolene jobber aktivt mot rasisme og diskriminering på ulike måter.

Boken 16 år med Benjaminprisen. Forebyggende arbeid mot rasisme og diskriminering i skolen er utgitt av HL-senteret i samarbeid med Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet.

Boken inneholder også et intervju med Benjamin Hermansens mor, læreren Marit Hermansen.

Redaktørene er Elise Christensen og Benjamin Geissert (begge HL-senteret) og journalisten Lars Aarønæs (ansvarlig redaktør for gatemagasinet =Oslo).