Gjør det tryggere å bruke internett
Pressemelding | Dato: 28.02.2025 | Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Barne- og familiedepartementet
Nå starter regjeringen arbeidet med en ny lov som skal gjøre det tryggere å bruke internett og styrke forbrukernes rettigheter. Regelverket er en gjennomføring av EUs DSA (Digital Services Act) og vil være særlig viktig for å gi barn tryggere rammer på internett, blant annet med forbud mot adferdsbasert markedsføring mot mindreårige.
Statsråden varsler at hun vil sende et lovutkast på høring allerede før sommeren.
– Nå vil vi stille mye strengere krav til store tek-giganter som Google, Meta, Temu og Amazon. Strengere regulering av disse selskapene er av svært høy prioritet for Arbeiderparti-regjeringen, og det er på høy tid at norske forbrukere får større beskyttelse på nett, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Nesten alle norske barn mellom ni og elleve år har egen mobil, og halvparten av landets niåringer bruker sosiale medier ifølge Medietilsynet. Barn mellom ni og 15 år bruker i snitt litt over en time på internett i skolesammenheng en gjennomsnittsdag. Samtidig er de på internett i tre timer og 25 minutter på fritiden. Dette viser tall fra Norsk mediebarometer/SSB.
– Vi jobber for at barn skal være trygge på internett, og beskyttes mot skadelig innhold og kommersiell utnytting. DSA vil ha betydning for barn og unges trygghet på de store plattformene. Når vi vet hvor stor del av barn og unges hverdag dette utgjør, er dette et stort steg i riktig retning, sier barne- og familieminister Lene Vågslid, som denne våren vil legge frem en stortingsmelding om trygg digital oppvekst.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) får tilsynsansvar
I dag bestemmer plattformselskapene i stor grad selv hvilket innhold de endrer eller fjerner. Med DSA får brukerne rett til en begrunnelse for hvorfor innhold fjernes eller endres, rett til å klage på slike beslutninger og tilgang til mekanismer for å rapportere om ulovlig innhold. Regjeringen har besluttet at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) får hovedansvar for å føre tilsyn med at EUs nye regler om digitale tjenester følges i Norge.
– Det er viktig at vi som forbrukere får bedre klagemuligheter og konkrete steder vi kan henvende oss. Nkom har lang erfaring med tilsyn med aktørene i bransjen, og vil bidra med å sikre et trygt internett, sier Tung.
Nkom vil få rollen som nasjonal DSA-koordinator og blant annet ha ansvar for administrative oppgaver som handler om å sikre informasjonsflyt, håndheving og en ensartet anvendelse av regelverket.
Den nasjonale koordinatoren skal også sikre samarbeid med Europakommisjonen og de øvrige landenes nasjonale DSA-koordinator. I tillegg vil Medietilsynet, Forbrukertilsynet og Datatilsynet bli pekt ut som kompetente myndigheter på sine respektive fagområder.
Hovedpunktene i DSA
- Det blir forbud mot adferdsbasert, eller målrettet, markedsføring mot mindreårige. Det legges særlig vekt på å beskytte barn og unge mot skadelig innhold og å forebygge at barn utvikler avhengighet.
- Det blir forbudt å vise adferdsbasert reklame basert på noens sensitive personopplysninger, f.eks. opplysninger om legning, etnisitet og religion.
- Det skal bli enklere å få fjernet ulovlig innhold, produkter og tjenester på nett.
- DSA inneholder regler om at reklame skal være gjenkjennelig, og at det skal opplyses om hvorfor man blir vist akkurat den reklamen.
- DSA fastsetter også forbud mot såkalt manipulativt design, som skal hindre at plattformer gjennom utforming av nettsider «lurer» brukerne til å samtykke til noe de egentlig ikke vil.
- De største plattformene pålegges å gjøre risikovurderinger for spredning av ulovlig innhold og for grunnleggende rettigheter som personvern og ytringsfrihet, herunder informasjonsfrihet og pressefrihet.
- Plattformene skal også gjøre risikovurderinger knyttet til valgmanipulasjon, spredning av desinformasjon og av brukernes fysiske og psykiske helse.