Gode muligheter for desentraliserte arbeidsplasser i staten
Pressemelding | Dato: 05.12.2024 | Kommunal- og distriktsdepartementet
En ny rapport viser at desentraliserte arbeidsplasser kan være et godt alternativ for statlige virksomheter.
I 2023 ga regjeringen en felles føring til statlige virksomheter om å vurdere bruk av desentralisert arbeid. Med fjernarbeid menes arbeid som blir utført fra et annet geografisk sted enn på det ordinære kontorstedet til virksomheten.
Hensikten var å støtte opp om ambisjonen om bedre geografisk fordeling av statlige arbeidsplasser.
På oppdrag fra KDD har Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet og Proba Samfunnsanalyse analysert hvordan desentralisert arbeid rapporteres, forstås og praktiseres.
– Senterparti- og Arbeiderparti-regjeringen har en tydelig ambisjon om å øke bruken av desentralisert arbeid i staten. Rapporten gir verdifull innsikt og et godt kunnskapsgrunnlag. Anbefalingene i rapporten viser at desentraliserte arbeidsplasser kan gi positive effekter for flere. Det er viktig å legge til rette for statlige arbeidsplasser i hele Norge, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande.
Digitale arbeids- og kommunikasjonsformer
Rapporten, som baserer seg på årsrapporter, spørreundersøkelser og intervjuer, gir innsikt i hvordan desentralisert arbeid rapporteres, forstås og praktiseres i staten.
58 prosent av statlige virksomheter benytter eller har benyttet desentralisert arbeid. Det forekommer oftere i større virksomheter med flere kontorsteder, enn mindre. Rapporten peker på at arbeidsformen fungerer best i organisasjoner som benytter digitale arbeids- og kommunikasjonsformer.
Gjennom spørreundersøkelser og intervjuer fremkommer det at fellesføringen fra 2023 og veiledere gir økt bevissthet rundt fordelene ved desentralisert arbeid, spesielt med tanke på tilgang til kompetanse. Rekruttering og bevaring av kompetanse er den viktigste begrunnelsen for å benytte desentralisert arbeid.
Stor grad av autonomi og indre motivasjon
Rapporten løfter også frem noen viktige faktorer som kan være avgjørende for om man lykkes med desentralisert arbeid. Det anbefales å gjennomføre regelmessige fysiske møter for å opprettholde faglige fellesskap og organisatorisk identitet. Ledere må utvise tillit og følge opp desentraliserte medarbeidere på en strukturert måte. Ansatte må ha stor grad av autonomi, indre motivasjon og selvstendighet.