Gode rutiner i norsk ost- og melkeproduksjon
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 15.02.2019
Mattilsynet sin ferske rapport viser at lokalmatprodusenter som lager ost og andre melkeprodukter har rutiner som gir god mattrygghet. Statusen i bransjen blir vurdert som god
Mattilsynet har undersøkt 141 oste- og melkeproduksjoner fra juni til oktober 2018. 67 prosent av virksomhetene fikk ingen, eller kun mindre merknader. Mattilsynet var spesielt opptatt av at fremstilling av produktene, kvalitet på råvarer, og bruk av drikkevannet. De vurderte også hygienen, renhold, lokaler, utstyr og god personlig hygiene. Mattilsynet så også på merking av produktene. Det var avvik i 33 prosent av virksomhetene. De avvikene som går igjen er knyttet til manglende internkontrollrutiner, mangelfull prøvetaking og mangler ved merking av produktene.
Norsk melkeproduksjon
I 2018 spiste nordmenn i gjennomsnitt 18,9 kg ost, og drakk 82,1 liter melk. I 2015 stod norsk melkeproduksjon for rundt 27 prosent av produksjonsinntektene i jordbruket. Produksjonsverdien lå på rundt 8,7 milliarder kroner. Norsk Gardsost er en organisasjon for håndverksysterier og gårdsmeierier i Norge.
Norge har verdens beste ost
Norske ysterier tok både gull og sølv under Oste-VM som ble arrangert i Bergen 2018. Gullet gikk til Fanaosten fra Ostegården og Jørn Haslund. Sølv gikk overraskende til Brun Geitost fra Stordalen gardsbruk i Tinn og Barbro Stordalen. Over 40 prosent av de norske ostene som deltok i fjorårets oste-VM fikk medalje. Norge stilte med 175 oster, og 74 av disse fikk medalje. Over 3400 oster fra f1 land var påmeldt og konkurrerte på osteverdensmesterskapet i Bergen.