Første tur ut for landbruks- og matminister Olaug Bollestad etter at jordbruksoppgjeret 2019 var vel i hamn var Vestfold. Grøntnæringa er hovudsak i jordbruksoppgjeret, og dette var tema også i Vestfold. Dette fylket står for 25% av grønnsakproduksjonen i Noreg.
Jordbruksoppgjeret 2019: Tiltak for innovasjon og vekst i grøntsektoren
Forsterking av virkemidler fra FoU og rekruttering til produktutvikling og omsetning:
65 mill. kroner øremerkes investeringer i grøntsektoren over investerings- og bedriftsutviklingsordningen (IBU).
9 mill. kroner av IBU-ordningen øremerkes til produsenter som ønsker å etablere småskalaproduksjon av grønnsaker, frukt og bær.
Forsterket FoU-innsats. 10 mill. kroner av forskningsmidlene over jordbruksavtalen øremerkes forskning innenfor grøntsektoren.
Finansiering av prosjektet Presisjonsjordbruk ut i praksis (PRESIS) med 4 mill. kroner per år i 5 år.
Verdiskapingsprogrammet for fornybar energi og teknologiutvikling i landbruket styrkes med 10 mill. kroner til 87 mill. kroner og grøntsektoren prioriteres.
Opplysningskontoret for frukt og grønt styrkes med 4 mill. kroner.
Graminors frukt- og bærsenter på Njøs styrkes med 5 mill. kroner.
Norsk Landbruksrådgiving vil ha en nøkkelrolle knyttet til rådgiving og kompetanseheving innen frukt- og grøntproduksjon.
Det skal etableres et rådgivende utvalg bestående av aktørene i verdikjeden, avtalepartene og virkemiddelapparatet.