Hedret heltene fra D-dagen
Nyhet | Dato: 06.06.2024 | Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet
6. juni er det 80 år siden D-dagen, en avgjørende militæroperasjon som var begynnelsen på slutten av andre verdenskrig. Nordmennene som kjempet sammen med de allierte ble minnet og hedret i en høytidelig seremoni like ved strendene der kampene utspilte seg i Normandie i Frankrike i 1944.
D-dagen regnes som en av de største militæroperasjonene som noen gang er gjennomført. Over 150.000 allierte soldater, 7000 fartøy og mer enn 11.000 fly var involvert under den store landgangen i Normandie. Lokalbefolkningen i Normandie ble utsatt for store lidelser.
Heroisk innsats
– I dag skal vi hedre og minnes innsatsen til dem som kjempet for 80 år siden, og alle som ga sitt liv for friheten. Vi minnes deres mot. Vi kan takke dem for at vi i dag kan leve i et fritt og demokratisk land, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
I en seremoni i den franske byen Hermanville-sur-Mer står det et monument som hedrer nordmennene som kjempet under landgangen i Normandie i juni 1944. Over 2000 nordmenn bidro i den store militæroperasjonen, og 50 norske handelsskip. Jageren KNM Svenner ble senket i morgentimene på D-dagen. Over 30 personer omkom, mens resten av besetningen ble reddet av britiske fartøy.
– Landgangen for 80 år siden hadde ikke vært mulig uten at nasjoner sto sammen for å kjempe for frihet og demokrati. Vi må aldri glemme den innsatsen de norske og allierte soldatene gjorde og hva de ofret, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Våre verdier
Under seremonien la Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon ned krans ved monumentet Orlogsgasten, og etterkommere av dem som kjempet la ned blomster ved ankeret til KNM Svenner.
Statsminister Jonas Gahr Støre holdt tale under seremonien. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram var også til stede under markeringen.
– De som kjempet her for 80 år siden, kjempet for de samme verdiene som vi tror på i dag. De kjempet for frihet og demokratiske verdier. De kjempet mot det totalitære. De kjempet for vår framtid, sier statsminister Støre.
Felles forsvar
Han minnet om at franske styrker kjempet i Norge under kampene i Narvik i 1940, og at norske styrker kjempet i Normandie i 1944. Monumentet i Hermanville-sur-Mer har en «tvilling» på Normandieplassen i Oslo.
– De to monumentene er symbol på motstandskraft, solidaritet og mot. Også i dag står våre to land side om side. Både Norge og Frankrike er med i NATO, hvor alle de allierte vil stille opp for hverandre hvis det blir nødvendig. Sammen er vi sterke, sier statsminister Støre.