Hilsen på avslutningsseremonien til årets avgangselever på Politihøgskolen i Oslo
Tale/innlegg | Dato: 16.06.2023 | Justis- og beredskapsdepartementet
Av: Statssekretær Hans-Petter Aasen (Holdt i Oslo rådhus 16. juni 2023)
Kjære avgangsstudenter! Gratulerer med dagen!
Tre års politiutdanning er gjennomført. Dette er en stor dag, både for dere og for politietaten. Snart skal dere ut i tjeneste i vårt langstrakte land og bidra til at innbyggerne i hele Norge føler seg trygge. Det er et viktig oppdrag!
Da dere for tre år siden ble tatt opp som studenter ved Politihøgskolen, var det fordi dere var særskilt egna for å bli politi. Det ble gjort en vurdering av at dere var personer som ville bringe politietaten videre og fremover. Dere kom gjennom et nåløye. Nå er dagen her, – og dere får vitnemålet.
I internasjonal målestokk er vi privilegerte her i Norge som har et politi med høgskoleutdanning. Et politi med høy standard. Et politi som med kunnskap og respekt evner å møte mennesker i alle livssituasjoner.
Et velfungerende politi er viktig for hele samfunnet. Siden Senterpartiet og Arbeiderpartiet kom i regjering har vi derfor styrket politiet betydelig. Dette gjør at politiet står sterkere i krevende tider.
I fjor styrket vi politiet med nesten 230 millioner. I årets budsjett prioriterer vi å bruke ressurser på bedre lokale polititjenester og beredskap. Dette gjør vi for å sikre trygghet, god rettssikkerhet og tilgjengelige tjenester for innbyggerne i hele Norge. Politiet skal være nær folk, være der folk bor og være en del av lokalsamfunn både i byer og distrikter.
Det er også gjennomført et historisk utstyrsløft i politiet gjennom anskaffelse av blant annet 373 nye kjøretøy, analyseverktøy for narkotika og verneutstyr for politifolk. Det vil bidra til å gjøre arbeidshverdagen deres tryggere.
En av politiets viktigste oppgaver er å forebygge at kriminalitet skjer. For regjeringen er det å legge til rette for godt forebyggende arbeid og det å oppnå rask respons når hendelser oppstår svært viktig. Vi vil derfor i år legge frem en lokalpolitiplan. Vi vil også legge frem en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet og en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.
Styrkingen av politiet kom også til syne i Revidert nasjonalbudsjett som Stortinget faktisk vedtar i dag. Der blir politiets driftsbudsjett styrket med 355 millioner kroner. Årsaken til at vi vil øke bevilgningene er for at politiet skal kunne opprettholde et høyt bemannings- og aktivitetsnivå i hele landet, og dermed også legge til rette for gode og tilgjengelige polititjenester. Dette mener vi også vil gjøre politietaten til et godt arbeidssted for dere.
Selv om det er mange faktorer som påvirker utviklingen av kriminalitet i et samfunn, har politiet et spesielt ansvar for å forebygge og oppklare kriminelle handlinger. Redusert kriminalitet sparer samfunnet for store menneskelige og økonomiske kostnader. Tidlig innsats og forebygging er en god investering.
Ute i kommunene er folk opptatt av at politiet er til stede, også utenom konkrete hendelser. Det er viktig at politiet møter ungdommer, bygger relasjoner og på den måten forebygge kriminalitet.
Det er flere måter å være til stede på. Politiet må også være til stede og tilgjengelig på nett, gjennom skolebesøk, som politikontakter, i politirådsmøter med kommunene og i kontakt med lokalt næringsliv.
Det siste året har det vært flere utfordrende saker som også har medført kritikk av politiet. Det var blant annet hendelsene på Kongsberg, rapporten fra rolleforståelsesutvalget og håndteringen av enkeltsaker som Baneheia-saken og Birgitte Tengs-saken. Dette er kritikk som vi må ta på alvor og lære av.
Dere vil, på tross av denne kritikken, oppleve at politiet er en etat med høy tillit. I politiets innbyggerundersøkelse for 2022 svarer 72 prosent at de har ganske høy eller svært høy tillit til politiet. Samtidig oppgir innbyggerne i hele landet at de føler seg trygge i eget nærmiljø, både på små og store steder. Dette er resultater som dere nå vil bidra til å videreføre, og gjerne også forbedre.
Endringer i samfunnet har konsekvenser for hvilke utfordringer politiet står overfor, og hvordan de oppgavene skal løses. For å møte nye utfordringer må vi jobbe smartere, på tvers og vi må forsterke samarbeidet med kommunene og organisasjoner utenfor politiet.
Dere har nå gjennomført en treårig høgskole og tilegnet dere både praktisk og teoretisk kunnskap for å utføre en god polititjeneste. Bruk denne kunnskapen til beste for samfunnet og etaten.
Dere har alle muligheter. Innen etaten har dere mulighet for varierte arbeidsoppgaver. Noen vil jobbe med etterforskning, noen vil kjøre patrulje, noen vil jobbe med spesielle kriminalitetstyper, andre blir generalister, noen vil passe på myndighetspersoner. Men det som er felles er samfunnsoppdraget.
Jeg er takknemlige for at dere valgte dette yrket, og er sikre på at dere vil få mange spennende og interessante oppgaver i tiden som kommer.
Jeg er stolt av å kunne gratulere dere med gjennomført Politihøgskole, og ønsker dere lykke til med dette viktige arbeidet.
Nok en gang – gratulerer så masse!