Historisk internasjonalt fond for naturmangfold vedtatt
Nyhet | Dato: 06.07.2023 | Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet
Etter utfordrende forhandlinger er det enighet om et historisk fond for naturmangfold. Fondet skal støtte utviklingsland ved å skaffe både offentlige og private penger til å finansiere restaurering og bevaring av natur. Dette skal bidra til gjennomføring av naturavtalen. I tillegg skal nesten 1,4 milliarder dollar fordeles til prosjekter som skal bidra til å motvirke de globale miljøkrisene; tap av natur, klimaendringer og forurensning.
-Alle land må bidra for at naturavtalen skal bli en suksess. Det nye fondet for naturmangfold blir viktig for å sikre finansiering av bevaring av natur i utviklingsland. Slik kan vi realisere ambisjonene i naturavtalen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Dette nye fondet er etablert på rekordtid.
- Den globale naturkrisa henger sammen med den globale klimakrisa. Norge har derfor stått på i forhandlingene for å sikre god løsning for utviklingsland og naturen., sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
Det nye fondet er en del av den globale miljøfasiliteten,GEFs, arbeid med oppfølging av naturavtalen (Kunming-Montreal rammeverket for naturmangfold) som ble vedtatt i desember. Naturavtalen har som mål å stoppe og snu det globale tapet av natur og fastsetter en rekke globale mål for bevaring og restaurering av natur fram til 2030 og 2050.
Fondet er en nyskaping ved at det skal kunne motta penger fra alle kilder, inkludert fra private selskaper. Fondet vil samarbeide med utviklingsbankene om å få penger fra private givere. En andel av fondet er sikret til de minst utviklede landene og små øystater.
Styring og fordeling av fondets fremtidige midler var vanskelige spørsmål i forhandlingene. Norge, som deler styreplass med Danmark i GEF, deltok aktivt i forhandlingene og bidro til den historiske beslutningen om et nytt fond for naturmangfold.
-Det kan bli et viktig instrument for å beskytte, gjenopprette og sikre bærekraftig bruk av naturen. Vi er allerede en betydelig bidragsyter til GEFs arbeid for å nå bærekraftsmålene, sier Tvinnereim.
-Det er spesielt gledelig at både stater og private aktører går sammen for å ta vare på verdens naturmangfold. Vi må forene alle gode krefter for å møte de utfordringene verden står ovenfor, sier Barth Eide.
GEF er verdens største miljøfond. Det godkjente også et omfattende arbeidsprogram for fondet tilsvarende nesten 1,4 milliarder dollar. Arbeidsprogrammet tar et krafttak på tvers av de globale miljøutfordringene; tap av biologisk mangfold, klimaendringer og forurensning, og inkluderer støtte til 136 land. Pengene vil gå til tiltak for å motvirke tap av arter og deres leveområder i tråd med naturavtalen, men omfatter også klima, forurensning og særskilt innsats i internasjonale havområder. Fondet forventer finansiering fra andre kilder til arbeidsprogrammet tilsvarende 9,1 milliarder dollar. Styret i GEF godkjente også at fondet skal være finansieringsmekanismen for den nye globale havavtalen vedtatt i NY i mars.