Sender på høring forslag om å ratifisere endringer i Den internasjonale straffedomstolens vedtekter (ICC) om aggresjonsforbrytelsen
Nyhet | Dato: 16.12.2024 | Utenriksdepartementet
Regjeringen vil at Norge ratifiserer endringer i Den internasjonale straffedomstolens vedtekter om aggresjonsforbrytelsen, vedtatt i Kampala 11. juni 2010, og at det tas inn et nytt straffebud for å kriminalisere aggresjonsforbrytelsen i norsk rett. Forslag om dette sendes nå på alminnelig høring.
– Norge har en overordnet interesse i å fremme en verdensorden med respekt for folkeretten, herunder forbudet mot aggresjon. I en urolig tid er det viktigere enn noen gang å bidra til å motvirke aggresjonshandlinger mellom stater, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Aggresjonsforbrytelsen er en internasjonal forbrytelse mot freden som normalt fører til krig mellom stater. Straffansvar forutsetter at en aggresjonshandling er begått, og at denne er så alvorlig at den på grunn av sin karakter, alvorlighetsgrad og omfang innebærer et åpenbart brudd på FN-pakten. Bare stater kan begå aggresjonshandlinger, og bare personer i statens øverste politiske og militære ledelse kan stilles til ansvar for denne forbrytelsen. Formålet med Kampala-tillegget om aggresjonsforbrytelsen er å gjøre det mulig for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) å holde personer strafferettslig ansvarlige for slike forbrytelser.
ICC fikk domsmyndighet over aggresjonsforbrytelsen i 2018. ICC kan bare behandle slike saker der begge stater (aggressor og offer for aggresjon) har ratifisert Kampala-tillegget eller når FNs sikkerhetsråd henviser en situasjon til domstolen. Hittil har 46 stater ratifisert Kampala-tillegget, blant dem flere av våre naboland. I Danmark har regjeringen lagt fram lovforslag om kriminalisering av aggresjonsforbrytelsen med sikte på ratifikasjon. Norsk ratifikasjon vil bringe oss på linje med et flertall av våre naboland og allierte.
– Russlands angrepskrig i Ukraina har satt aggresjonsforbrytelsen på dagsorden. Norge arbeider aktivt med likesinnede stater for å holde russiske ledere til ansvar. Ratifikasjon av aggresjonsforbrytelsen vil fremme oppslutningen om den internasjonale normen som kriminaliserer aggresjon, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
– Sivilsamfunnet og akademia har bidratt aktivt i forhandlingene om vedtektsendringene og i debatten som har ledet fram til høringen. Vi inviterer nå alle interesserte til å si sin mening, sier Eide.
Fristen for høringssvar er 21. mars 2025.