Høring om godkjenningsordning for virksomheter som tilbyr helse- og omsorgstjenester
Nyhet | Dato: 03.12.2024 | Helse- og omsorgsdepartementet
Regjeringen foreslår lovendringer for å ha mulighet til å forskriftsfeste godkjenningsordninger for virksomheter som ønsker å etablere eller utvide tilbud om helse- og omsorgstjenester, hvis det er nødvendig av hensyn til blant annet kvalitet og personellbehov.
For å få bedre oversikt over befolkningens bruk av private helsetjenester, vedtok regjeringen tidligere i høst regler som innebærer at private skal registrere aktivitet på samme måte som de offentlig finansierte aktørene. Det er besluttet at registreringsplikten trer i kraft fra 1. januar 2025.
– Det er viktig at vi har en sterk offentlig, skattefinansiert helse- og omsorgstjeneste med høy kvalitet som er så god at den er førstevalget til pasientene og helsepersonellet. Det vil i tillegg alltid være et privat innslag i tjenestene og dette tilbudet er det viktig å ramme inn på en god måte, sier Vestre.
Bedre kontroll
I dag er det bare spesialisthelsetjenester det kan kreves godkjenning for. I lovforslaget utvides dette til andre helse- og omsorgstjenester, som for eksempel allmennlegetjenester.
Videre foreslås det adgang til å kunne kreve godkjenning for å sikre tilstrekkelig helsepersonell for et forsvarlig offentlig tilbud av helse- og omsorgstjenester.
– Utfordringen med å sikre tilgang til fagfolk i vår felles helsetjeneste vil bli stadig større. En mulig vekst i helprivate tilbud kan føre til en enda sterkere konkurranse om fagfolk. Det kan tenkes at det i fremtiden kan oppstå situasjoner der mangel på helsepersonell i det offentlige tilbudet blir kritisk enkelte steder i landet. Da er det viktig at vi har lovhjemler i beredskap, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
– En slik sikkerhetsventil som disse lovhjemlene er, gjør det mulig å ta vare på fellesskapets interesser hvis vi skulle komme i en situasjon der mangelen på helsepersonell truer et forsvarlig offentlig tilbud om helsehjelp til alle, sier Vestre.
I høringen ber Helse- og omsorgsdepartementet om innspill på om det er behov for å utrede konkrete godkjenningsordninger for bestemte tjenestetilbud, men foreslår ikke konkrete forskrifter med krav om godkjenning.
– Første skritt er å få på plass de nødvendige lovhjemlene. Så ber vi samtidig om innspill på om det allerede nå er behov for å innføre godkjenningsordninger og hvordan de i så fall bør innrettes, sier Vestre.
Sykehus og legevakt
I en tid der det vokser frem stadig flere tilbud, mener regjeringen at det kan det være viktig at pasienter og pårørende kan skille klart mellom hva som faktisk er sykehus og hva som ikke er det. Det samme gjelder legevakt. Derfor foreslås det også hjemmel til å regulere bruk av disse betegnelsene.