Høring om regelverket om private garanterte pensjonsprodukter

Finansdepartementet har i dag sendt en utredning av endringer i regelverket om private garanterte pensjonsprodukter på høring.

Utredningen er gjennomført av en arbeidsgruppe med deltakere fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Finanstilsynet, LO og NHO, samt Finansdepartementet. Arbeidsgruppen har i dag overlevert sin rapport til Finansdepartementet.

Rapporten inneholder blant annet vurderinger om:

  • Endringer i regelverket om oppbygging og bruk av avkastningsbuffere kan bidra til at kundens overskuddsmidler på fripoliser i tilstrekkelig grad benyttes til økning av pensjonsytelsene.
  • Endringer i regelverket for å verdsette obligasjoner («amortisert kost») og midlertidig tilføre midler fra pensjonsleverandørene («lånt egenkapital») kan bidra til målene om sikkerhet for kundenes pensjon, velfungerende konkurranse og mer effektiv forvaltning av pensjonskapitalen.
  • Det i større grad bør legges til rette for at fripoliseinnehavere kan få muligheten til å få en mer individuelt tilpasset forvaltning.

Arbeidsgruppen har vurdert effektene av ulike regelverkstiltak og utformet lov- og forskriftsutkast for de ulike tiltakene.

Høringsfristen er 16. desember 2024.

Bakgrunn

Fripoliser er bevis på opptjent pensjon for personer som fratrer private ytelsesordninger før utbetaling. Fripolisen forvaltes av private pensjonsleverandører, og fripoliseinnehaveren har krav på en gitt årlig pensjonsytelse fra uttakstidspunktet.

Arbeidsgruppen følger opp Stortingets anmodningsvedtak nr. 719 (2022-2023) om å utrede mulige regelendringer for ytterligere å sikre verdiene i og reguleringene av fripoliser.  Bakgrunnen for anmodningsvedtaket er Stortingets behandling av Prop. 83 L (2022-2023) om bufferfond for private garanterte pensjonsprodukter og et ønske om større regulering av pensjonsytelsene fra fripoliser og private ytelsesordninger.

Arbeidsgruppen har bestått av medlemmer fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Finanstilsynet, LO og NHO, i tillegg til Finansdepartementet. Et utredningsråd med representanter for arbeidslivets parter, pensjonsleverandørene og deres kunder, samt andre relevante fagmiljøer har gitt innspill til rapporten.

Les mer: