Industri 2024
Tale/innlegg | Dato: 24.09.2024 | Nærings- og fiskeridepartementet
*Sjekkes mot fremføring
Kjære alle sammen, hyggelig å være her!
Takk til fylkesrådleder Svein Magnar Øien Eggesvik for introduksjonen, og til Harald Solberg i Norsk Industri for innlegget om industrien i den grønne omstillingen.
Industrien i den grønne omstillingen er et tema denne regjeringen er svært opptatt av.
Vi arbeider nå med en industrimelding til Stortinget, som skal handle mye om nettopp dette: Hvordan industrien kan utvikle og omstille seg på en måte som er rettferdig og i tråd med den norske modellen.
Det er noen misforståelser der ute som enkelte liker å videreformidle. For det første er det ikke sånn at vi bare snakker om, og har tro på, nye, grønne næringer.
Tvert om: Industrimeldingen skal dekke hele norsk industri.
Vi skaper ikke framtida ved å legge til side alt vi driver med i dag, men ved å bygge videre på de stolte industritradisjonene våre.
*
Norge bidrar allerede inn i det grønne skiftet. Prosessindustrien er generelt en viktig bidragsyter.
For eksempel har vi viktige mineraler og flere bedrifter som produserer silisium, som trengs i produksjon av nye grønne løsninger.
Over 220 000 jobber i den norske industrien.
Industrien har selvsagt størst innvirkning på vertskommunene, men i tillegg er det store ringvirkninger som merkes i store deler av landet.
Et nytt eksempel: Nesten halvparten av landets kommuner, i alt 175 kommuner, har mer enn ti årsverk direkte eller indirekte knyttet til aluminiumsindustrien alene.
Vi vet også at den landbaserte industrien vår har tatt store steg i omstillingen. Siden 1990 har en kuttet 40 prosent av utslippene.
Den innstillingen, og den kompetansen, skal vi bygge videre på.
Vi må utnytte våre norske konkurransefortrinn for å videreutvikle eksisterende industri – samtidig som vi skal fortsette å utvikle nye satsinger ved at det nye bygger på det vi har.
Og Norge har verdifulle naturressurser, sterke kunnskapsmiljøer, og industriell kompetanse. Det er viktige forutsetninger for å utvikle lønnsomme, grønne arbeidsplasser fremover.
Den grønne omstillingen en av de største utfordringene vi har i verden i dag. Da må vi stille opp fra statens side.
Det gjør vi med en aktiv næringspolitikk, som partene i arbeidslivet og næringslivet selv har etterspurt.
*
Det er en annen misforståelse der ute om at dette betyr at staten skal ta hele regningen for omstillingen.
Sånn er det ikke. Privat kapital må lede an. Den nye støtteordningen Grønn industrifinansiering skal forvaltes av fagfolk og eksperter i Innovasjon Norge.
Med den senker vi terskelen for at private investorer bidrar.
Ordningen har en låneramme på fem milliarder som gir mulighet for lån med støtteelementer, for å fremme større, nyskapende, men risikable industriprosjekter som markedet ikke finansierer i tilstrekkelig grad.
Det vil likevel være et krav om privat medfinansiering
Poenget er at vi er fremoverlent fordi vi vet at det er et enormt potensiale her!
*
I tillegg til de ressursene vi har, trenger også industrien gode rammebetingelser.
Her er det mye som har vært i bevegelse siden forrige industrimelding i 2017: Krig i Europa, dyrere kraft, svak økonomisk vekst i Europa med mer, på toppen av stadig tydeligere klimaendringer.
Meldinga blir derfor viktig for å gi et oppdatert blikk på rammebetingelsene i dag.
I tillegg til de større geopolitiske bevegelsene handler det også om areal og lokal samfunnsutvikling, kompetanse og arbeidskraft, digitalisering, automatisering og kunstig intelligens, og forskning og utvikling.
Meldinga skal leveres til Stortinget til våren, og jeg har allerede mottatt mange gode innspill som blir viktig inn i arbeidet.
*
Jeg vil også si at i urolige tider er det også viktig å jobbe tett med de man allerede står nært. Vi har derfor jobbet mye med å få på plass industripartnerskap med flere av våre viktigste markeder.
I tillegg til industripartnerskapet underlagt Grønn Allianse med EU, har Norge etablert industripartnerskap også med Tyskland, Sverige, Danmark, Frankrike, Japan, USA og Storbritannia.
*
Et siste moment:
Fra den nye Perspektivmeldingen, som kom i august, vet vi at behovet for omstilling er en av hovedutfordringene våre fremover. Det vil bare bli viktigere og viktigere å bruke ressursene godt og riktig.
Det vil også bli kamp om arbeidskraften. Det vil bli flere som trenger hjelp og omsorg, og færre som kan gi det. Også dette vil kreve effektivisering og økt produktivitet i industrien.
Vårt mål er å få flere i jobb, holde flere i jobb og samtidig også løse oppgavene smartere.
*
Kjære alle sammen, jeg skal runde av her, og så ser jeg fram til resten av programmet i dag.
Takk for oppmerksomheten!
***