Ingen forlengelse av IA-avtalen

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna varsler at forhandlingene om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) avsluttes. Arbeidet for lavere sykefravær fortsetter.

– Sykefraværet må ned. Jeg var klar over at forhandlingene ville bli krevende, men hadde i det lengste tro på at partene var villig til å strekke seg for å komme fram til en enighet. At partene i arbeidslivet ikke er blitt enige om en ny IA-avtale betyr på ingen måte at jobben for å få ned sykefraværet stopper opp, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Foto: Fredrik Varfjell/ NTB

Selv om partene er enige om det meste, gjør uenighet rundt omtale av sykepengeordningen at forhandlingene er avsluttet uten ny avtale.

For regjeringen har det vært viktig at arbeidet med å få ned sykefraværet skal skje uten usosiale kutt som rammer syke mennesker. Dagens sykepengeordning vil fortsette, selv om IA-avtalen ikke videreføres. Arbeidstakere i Norge vil fortsatt ha full lønn under sykdom.

Forsterker og viderefører tiltak

Regjeringen vil framover jobbe konkret for bedre og mer målrettet sykefraværsoppfølging. Mye ligger fast, også uten en IA-avtale, og partene i arbeidslivet vil fortsatt ha et betydelig ansvar for å få ned sykefraværet.

– Jeg setter i gang et arbeid med å bedre sykefraværsoppfølgingen. Det skal bidra til bedre etterlevelse av pliktene i regelverket i dag. Alle arbeidsgivere, alle arbeidstakere, alle som sykemelder og NAV, har ansvar og plikter de hver for seg må følge opp bedre, sier Brenna.

Virkemidlene fra dagens IA-avtale ligger i statsbudsjett for neste år, og vil videreføres inntil videre. Det gjelder for eksempel bransjeprogrammene og arbeidsmiljøsatsingen. Oppfølgingen av sykefraværsarbeidet mellom regjeringen og partene vil fra neste år foregå i arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, hvor alle hovedsammenslutningene er representert.

Partssamarbeidet framover

IA-avtalen har siden 2001 rammet inn arbeidet med å redusere sykefraværet. Den har også lagt til grunn at gjeldende sykepengeordning skal videreføres med mindre alle parter er enige om endringer. Med IA-avtalen har partene i arbeidslivet forpliktet seg til å jobbe for et lavere sykefravær.

– Mange virksomheter jobber godt med å få ned sykefraværet. Andre kan få til mye mer. Vi må ha et arbeidsliv som tåler at ikke alle alltid er 100 prosent. For mange faller langvarig ut av arbeidslivet. Vi må få inn igjen de som fortsatt kan jobbe – helt eller delvis, sier Brenna

Målet i forrige avtale var å få ned fraværet med 10 prosent sammenlignet med nivået i 2018. Det har man ikke klart. 

Gjeldende IA-avtale gjelder ut året. Fra og med 2025 må arbeidet med å få ned sykefraværet rammes inn på en ny måte.

Regjeringen ønsker at den fortsatte dialogen med partene om sykefraværet skal skje gjennom Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Der diskuterer partene allerede sentrale utfordringer i arbeidslivs- og pensjonspolitikken.

Spørsmål fra pressen kan rettes til presse@aid.dep.no

Andre spørsmål om inkluderende arbeidsliv framover kan rettes til postmottak@aid.dep.no