Intensjonsavtale underskrevet med Marokko om klima
Nyhet | Dato: 02.12.2023 | Klima- og miljødepartementet
Norge har i dag, 2. desember, undertegnet en intensjonsavtale (Memorandum of Understanding, MoU) med Marokko. Avtalen bekrefter felles interesse for å samarbeide under Parisavtalens artikkel 6.
Parisavtalens artikkel 6 åpner for at land kan samarbeide om å redusere utslipp gjennom kjøp og salg av klimagassreduksjoner. Slikt samarbeid kommer i tillegg til utslippskuttene landene selv skal gjennomføre for å nå sine Parismål. Artikkel 6-samarbeid kan føre til utslippsreduksjoner som ellers ikke ville ha skjedd, og fremskynde omstilling i utviklingsland. Det er et stort behov for finansiering av klimatiltak i utviklingsland, og samarbeid under artikkel 6 kan bli en viktig kilde til finansiering utover det bistandsmidler klarer å dekke.
-Jeg er glad for at vi har underskrevet denne avtalen i dag. Samarbeid under artikkel 6 kan bidra til å øke de globale klimaambisjonene og framskynde omstilling. Dette er et viktig skritt for å framskynde fornybarproduksjonen i Marokko, og samtidig bidra til å nå det globale klimamålet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Intensjonsavtalen ble undertegnet av Bjelland Eriksen og Marokkos minister for energiomstilling og bærekraftig utvikling, Leila Benali, under klimaforhandlingene i Dubai.
Intensjonsavtalen er et viktig første steg i å bekrefte landene sin felles forståelse for, og ønske om å samarbeide innenfor rammene av Parisavtalens artikkel 6. Marokko er et av tre samarbeidsland Norge jobber med gjennom Global Green Growth Institute (GGGI) om å utvikle pilotprogrammer under artikkel 6.
Programmet som er under utvikling skal skape insentiver for mer desentralisert produksjon av fornybar energi i Marokko, ved at flere husholdninger og private aktører kan selge overskuddsstrøm. Denne energien må kunne kobles på, distribueres og selges på strømnettet i Marokko. Marokko vedtok tidligere i 2023 viktige lovendringer som skal bidra til å muliggjøre dette.
Fra norsk side er det viktig at programmet som utvikles er av god miljømessig integritet, i tråd med føringene i Parisavtalens regelverk. Programmet skal ha klare krav til overvåking, verifisering og rapportering. Intensjonsavtalen peker også på dette som sentrale elementer for samarbeidet, i tillegg til hensyn for menneskerettigheter og bærekraftig utvikling. Programmet skal utformes innenfor rammene av norsk Vest-Sahara politikk.
Avhengig av fremdriften av programmet, vil Norge etter hvert kunne inngå forhandlinger med Marokko om å kjøpe kvoter. Kvotene Norge eventuelt kjøper, kan benyttes opp mot målet om at Norge skal være klimanøytral fra og med 2030, som Stortinget har vedtatt. Målet innebærer at Norge skal sørge for utslippsreduksjoner tilsvarende norske utslipp fra 2030. Klimanøytralitetsmålet innebærer en ambisjon utover Norges innmeldte mål under Parisavtalen (NDC) og det vi gjør nasjonalt for å få ned utslippene, og er viktig for å støtte opp under Parisavtalens globale temperaturmål.