Internasjonal matsvinnkonferanse

Landbruks- og matdepartementet har sammen med Matvett, NORSUS og Nofima deltatt på en internasjonal konferanse om matsvinn i Nederland; "Towards halving food waste in Europe", med over 370 deltakere fra 33 land fra hele verdikjeden for mat.

I tillegg var det partnermøte i EUs plattform mot matsvinn.

Fra konferansen: 

  • EU-rådet vedtok 17. juni EU-kommisjonens forslag til bindende reduksjonsmål på matavfall. Størrelsen på målene er fremdeles til diskusjon, men det ligger an til 10 prosent for matindustri og 30 prosent for dagligvarehandel, servering og husholdninger. 
  • Champions 12.3 har iverksatt et eget program mot primærsektoren; 10x20kx30 basert på modellen "target, measure, act".
  • GS1 Nederland viser til mer transparens i verdikjeden ved at stadig flere bedrifter deler data for å oppnå mål for matsvinnreduksjon. Albert Hejn, en av Nederlands største dagligvarekjeder, har tatt i bruk 2D-koder (QR-kode) fra GS1 med holdbarhetsdato inkludert.
  • 10 bedrifter med Unilever, Lidl og Jumbo i spissen har etablert en "Date labelling coalition", med mål om å forebygge matsvinn via tydeligere holdbarhetsmerking etter initiativ fra blant annet "Food waste free United" og Too Good To Go. Kartlegging viser at 10 prosent av matsvinnet er relatert til holdbarhetsmerking. Samarbeidet skal blant annet resultere i fire informasjonskampanjer mot forbruker, få flere produkter fra "siste forbruksdag" til "best før"-merking og fjerne "best før" på produkter som ikke krever holdbarhetsmerking.
  • Norske Keep It, sammen med Hello Fresh, står bak etableringen av et annet nettverk; "Smart Food Tech Coalition", hvor målet er å forebygge matsvinn i verdikjeden ved bruk av smarte indikatorer som alternativ til holdbarhetsmerking.
  • Flere produktinnovasjoner, blant annet No Waste Army som tilbyr fruktkasser laget av reststrømmer fra bønder og Combilo, et familieeiet selskap som blant annet spesialiserer seg på å lage nye produkter basert på overskuddsgrønnsaker som paprika, agurk med mer.