Inviterer til inspirasjonsdager om matglede for eldre
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 28.11.2018
Landbruks- og matminister Bård Hoksrud og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen har invitert til seks inspirasjonsdager om matglede og helse for eldre. Etter fem vellykkede gjennomført dager med stor deltagelse, gjenstår nå Mosjøen.
Vil ha flere gode måltider og redusere underernæring
– God mat er grunnleggende for god helse og livskvalitet gjennom hele livet. Nå arrangerer vi seks inspirasjonsdager. Målet er å bidra til flere gode måltider på sykehjem, redusere underernæring hos den eldre befolkningen og gi dem som jobber i eldreomsorgen faglig påfyll, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud.
– Gode måltider er en av hverdagens viktigste begivenheter for mange eldre. Det skaper trivsel og forebygger sykdom. Små grep som å flytte middagen til senere på dagen eller å lage en hyggelig sosial rammet rundt måltidet, kan ha stor effekt på matgleden. Nå håper jeg kommunene lar seg inspirere av de mange gode eksemplene, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.
Inviterer ordførere i hele Norge
Hoksrud og Michaelsen inviterer ordførere i alle landets kommuner til å delta på inspirasjonsdagene. Regjeringen arbeider med å synliggjøre, samle og spisse innsatsen knyttet til mat og måltider generelt. Mat- og måltidsglede for eldre er inkludert i arbeidet.
Skal inspirere ansatte i eldreomsorgen
Inspirasjonsdagene arrangeres for de som arbeider med matfag, de som har pleieoppgaver i institusjoner og i hjemmetjenesten, og for de som inspirerer kommuneadministrasjonen til å se sammenhenger mellom innkjøp av mat, kosthold og matglede.
– God matomsorg reduserer medisinbruk og gir bedre livskvalitet. Det er avgjørende for å møte flere samfunns- og helseutfordringer. Inspirasjonsdagene vil løfte fram gode eksempler til inspirasjon for ansatte i eldreomsorgen, sier Hoksrud.
Seks inspirasjonsdager i landet
Måltidsglede er er en av satsningsområdene i meldingen Leve hele livet. Mat for eldre inkluderes også i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge.
Denne høsten arrangeres tilsammen seks inspirasjonsdager i Alta, Vadsø, Ålesund, Hamar, Grimstad og i Mosjøen. Seminaret er gratis. Påmelding skjer via e-post.
Gjennomføringskonferanser
I tillegg til inspirasjonsdagene inviterer også eldre- og folkehelseministeren til fem gjennomføringskonferanser om hele kvalitetsreformen for eldre Leve hele livet.
Inspirasjonsdag i Mosjøen
Tid: 4. desember, kl. 10.30-16.00
Sted: Mosjøen videregående skole, Kirkegata 9, 8656 Mosjøen
Oppmøte: Registrering kl. 10.00
Påmelding: GM-mosjoen@lmd.dep.no
Påmeldingsfrist: 24. november 2018
Tid: |
Program: |
10.30 |
Velkommen. |
10.45 |
Regjeringen: Matnasjonen Norge og Leve hele livet. |
11.15 |
Ernæringsfysiolog Hanne Lessner |
12.00 |
Elever presenter prosjekt og lunsj |
13.00 |
Måltidsglede og samhandling. |
13.45 |
"Fra beite til bord" - matgleden for alle? |
14.30 |
Gode eksempler fra virkeligheten
|
15.30 |
Gylne Måltidsseminar 2018 - Tiltak og erfaringer |
15.50 |
Oppsummering og avslutning |
Gjennomførte program:
Inspirasjonsdag i Grimstad
Tid: 26. november, kl. 10.30-16.00
Sted: Grimstad kulturhus, Storgaten 33, 4876 Grimstad
Oppmøte: Registrering kl. 10.00
Påmelding: GM-grimstad@lmd.dep.no
Påmeldingsfrist: 15. november 2018
Tid: |
Program: |
10.30 |
Velkommen. |
10.45 |
Regjeringen: Matnasjonen Norge og Leve hele livet. |
11.15 |
Offentlig innkjøp av mat. Om ordningen/organiseringen i Agder. Muligheter for lokale innkjøp i enkelte regioner/kommuner. |
12.00 |
Grimstad-modellen – organisering av matomsorgen i Grimstad kommune. |
12.10 |
Kulturinnslag |
12.20 |
"Maten som medisin". |
12.50 |
Søgne seniorsenter – Bjørg Bjørsvik |
13.05 |
Lunsj |
14.00 |
Gode eksempler fra virkeligheten.
|
15.00 |
Mat, matkultur og måltidsglede. |
15.45 |
Oppsummering og avslutning |
Inspirasjonsdag i Hamar
Tid: 20. november, kl. 10.00-15.30
Sted: Hamar kulturhus, Torggata 100, 2317 Hamar
Oppmøte: Registrering med forfriskninger fra kl. 9.00
Påmeldingsfrist: 10. november 2018
Tid: |
Program: |
10.00 |
Velkommen. |
10.15 |
Matnasjonen Norge og Leve hele livet – reformen, Regjeringens politikk for mat, helse og måltidsglede for eldre. |
10.45 |
Måltidsglede og samhandling. |
11.30 |
Ordførersamtale om matomsorg i dag og fremover. Nord-Fron kommune: Rune Strøstad |
12.00 |
Presentasjon av lunsjen - til inspirasjon. |
12.15 |
Lunsj |
13.00 |
Musikkinnslag ved Tom S. Lund ( i anledning av Vidar Sandbeck jubileet) |
13.20 |
Gode kommunale eksempler |
14.00 |
Måltidsvennprosjektet |
14.15 |
Veien videre slik folk i salen ser det – kommentarer, ideer, tanker som følge av dagen |
15.15 |
Charlotte Mohn Gaustad: Avslutning og oppsummering |
Inspirasjonsdag i Alta
Tid: 10. oktober, kl. 12.00 - 16.30
Sted: Alta videregående skole, Skoleveien 15, 9510 Alta
Oppmøte: Registrering kl. 10.45
Påmelding: GM-alta@lmd.dep.no
Påmeldingsfrist: 4. oktober 2018
Tid: | Program: |
11.00 | Lunsj for deltakere |
12.00 | Velkommen. Landbruksdirektør Berit Nergård Nyre, Troms |
12.15 | Matnasjonen Norge og leve hele livet. Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet og statssekretær Anne Bramo fra Helse- og omsorgsdepartementet. |
12.35 | Måltidsglede og samhandling. Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskole |
13.15 | Samisk mat på menyen, Jan Ivar Smuk. |
14.00 | Pause |
14.30 | Mat og helse for den eldre befolkningen. Hanne Lessner, ernæringsfysiolog. |
15.15 | Måltidsvennprosjektet. Stina Johannessen, fagsykepleier i Horten. |
15.35 | Matomsorgs eksempler fra Nordkapp kommune. Mai Britt Bøe. |
15.55 | Matinspirasjoner fra et kokkeståsted. Jonny Trasti. |
16.15 | Avslutning |
Inspirasjonsdag i Vadsø
Tid: 11. oktober, kl. 12.00 - 17.00
Sted: Scandic hotell Vadsø. Oscarsgate 4, 9811 Vadsø
Oppmøte: Registrering kl. 10.45
Påmelding:GM-vadso@lmd.dep.no
Påmeldingsfrist: 5. oktober 2018
Tid: | Program: |
11.00 | Lunsj for deltakere |
12.00 | Velkommen. Landbruksdirektør Thorhild Gjølme i Finnmark |
12.15 | Matnasjonen Norge og leve hele livet. Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet og statssekretær Anne Bramo fra Helse- og omsorgsdepartementet. |
12.35 | Måltidsglede og samhandling Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskole |
13.15 | Samisk mat på menyen. Berit Marie Eira, Sametingsråd. |
14.00 | Pause |
14.30 | Mat og helse for den eldre befolkningen. Hanne Lessner, ernæringsfysiolog. |
15.15 | Gode kommunale eksempler. |
15.50 | Innspill fra salen. |
16.15 | Avslutning |
Inspirasjonsdag i Ålesund
Tid: 16. oktober, kl. 10.30 - 16.30
Sted: Borgund VGS, Yrkesskolevegen 20, 6011 Ålesund
Oppmøte: Registrering kl. 10.00
Påmelding: GM-alesund@lmd.dep.no
Påmeldingsfrist: 10. oktober 2018
Tid: | Program: |
10.30 | Velkommen. Landbruksdirektør Frank Madsøy. |
10.45 | Matnasjonen Norge og leve hele livet. |
11.15 | Måltidsglede og samhandling. Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskole. |
12.00 | Voss kommune tar matomsrog på alvor: Hva trenger vi å bli bedre på? Therese Knag, prosjektleder for matomsrogen i Voss kommune. |
12.20 | Presentasjon av lunsjen - til inspirasjon. Borgund VGS |
12.30 | Lunsj |
13.30 | Matglede i EU: Noe å lære? Kjøkkensjef Ronald Takke i Molde kommune. |
14.00 | Måltidsvennprosjektet Stina Johannessen, fagsykepleier i Horten kommune. |
14.30 | Pause |
14.45 | Gode kommunale eksempler |
15.45 | Spørsmål til foredragsholdere |
16.15 | Avslutning |