JEF bidrar til sikkerhet og stabilitet i Nord-Europa

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre har i dag deltatt i topppmøte i regi av det regionale forsvarssamarbeidet JEF (Joint Expeditionary Force).

Nordeuropeiske statsledere står oppstilt til gruppefoto i Visby på Gotland.
Nordeuropeiske statsledere samlet i Visby. Foto: Camilla Pettersen / Statsministerens kontor

– Vi har blant annet diskutert situasjonen i Ukraina og Midtøsten og trusler mot undersjøisk infrastruktur. Med hendelsene denne uken; den alvorlige konflikten i Israel og ødeleggelsene av gassrørledningen og datakabelen i Finskebukta, er disse samtalene ekstra viktige, sier statsminister Jonas Gahr Støre. 

Fortsatt støtte til Ukraina

– Med konflikt i både Ukraina og Midtøsten på samme tid, forverres det internasjonale konfliktbildet. JEF-nasjonene bidrar hver på sin måte til Ukrainas forsvarskamp mot den russiske invasjonen. Vi har drøftet hvordan vi samlet kan oppnå bredest og sterkest mulig støtte. Særlig sett i lys av den alvorlige situasjonen i Midtøsten, er det viktig at vi tydelig viser vår fortsatte støtte til Ukraina, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre får en orientering fra mann i militæruniform.
Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på JEF 2023 på Gotland. Foto: Camilla Pettersen / Statsministerens kontor

Undersjøisk infrastruktur og samarbeid med Nato

– Ødeleggelsen av gassrørledningen i Finskebukta og Nord Stream 1 og 2 minner oss på behovet for å forsvare og sikre undersjøisk infrastruktur. JEF-landene har felles interesse av dette. Under møtet delte vi erfaringer og ble enige om ytterligere samarbeid, sier Støre. 

Sammen med forbundskansler Scholz tok Støre i fjor initiativet til Natos senter for beskyttelse av kritisk, undersjøisk infrastruktur. Dette har Nato fulgt opp.

Statslederne i JEF vedtok en uttalelse på møtet i Visby som kan leses her: Joint Statement by JEF Leaders - Government.se

​​​

Fakta

JEF (Joint Expeditionary Force) er startet av Storbritannia og inkluderer, foruten Norge og Sverige, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen og Nederland.