Strømprisene

Jeg skjønner godt at folk blir forbanna

Vi tok over i regjering da strømprisene var på vei opp. Det er vår politikk som får prisene ned igjen.

Den 12. desember fikk vi veldig høy strømpris, før prisene falt igjen kort tid etter. Det er ikke så rart at det skaper debatt. Jeg skjønner godt at folk blir forbanna.

Jeg bor i Skien, i det sagnomsuste prisområdet NO2. Som energimontør og fagforeningsmann er jeg helt klar på at vi skal ha lave og stabile strømpriser her i landet.

Ap/Sp-regjeringen tok over da strømprisene allerede var på full fart oppover. Det var nettopp satt i drift to nye kabler til Tyskland og Storbritannia, det var full stans i kraftutbyggingen og sprengt nettkapasitet over hele landet. Vi kom ikke akkurat til dekket bord.

Nå er situasjonen en annen. Det kommer mer vannkraft, det bygges nett, vi leverer på havvind og vi bruker dobbelt så mye penger på energieffektivisering. Så langt i år har Sørvest-Norge (NO2) i snitt en strømpris på 58 øre/kWh, like over snittet siden 2010.

Snart 50 milliarder kroner i lavere strømregninger

Det første vi gjorde var å sette et tak på strømprisen gjennom strømstøtteordningen. Nå dekkes 90 prosent av regningen hver eneste time strømprisen overstiger 73 øre/kWh. Siden 2022 har strømstøtten spart folk for nær 50 milliarder kroner i strømregninger.

I tillegg har vi innført en ordning for lavere nettleie i områder med høye strømpriser, her er vi oppe i 9,2 milliarder kroner til alle områder i Norge utenom Nord-Norge. Og det har kommet fastprisavtaler for næringslivet. I NO2 kan man inngå tre års fastprisavtale på 63 øre/kWh eller sju års avtale på 59 øre/kWh.

Dette er eksempler på at politikk virker. Og derfor trenger vi mer politikk som virker.

Ikke rart med kabeldebatt

De ekstreme strømprisene vi hadde mellom klokken 16 og 17 den 12. desember er resultatet av prissmitte fra Tyskland gjennom utenlandskablene. Derfor er det ikke rart at det blir en debatt om kabler.

Norge har to gamle kabler som utgjør 1/3-del av utvekslingen med Danmark og fem prosent av Norges totale utvekslingskapasitet med utlandet. Disse kablene er på vei ut av tiden.

Gunnar Stavrum og ordføreren i Kristiansand lever i den villfarelsen at de tror kabelen er rett om hjørnet. I realiteten finnes det ingen søknad om å bygge kabelen, derfor er det ingenting å si ja eller nei til.

Når to gamle kabler går ut på dato er det Statnett sin jobb å utrede veien videre. Etter at vi har fått fakta på bordet kan Statnett enten legge saken død, eller gå videre med en søknad. Kommer det en konsesjonssøknad skal regjeringen ta stilling til den. Hvis det kommer en slik søknad, havner den på energiministerens bord tidligst en gang i 2026, etter stortingsvalget.

Arbeiderpartiet har avklart sitt standpunkt. Men hvis vi mot formodning har en Høyre-regjering som går inn for å en ny utenlandskabel til Danmark, kan den uansett tidligst være klar i 2034.

Det er viktig på lengre sikt, men har altså ingenting å si for strømprisene her og nå.

Arbeiderpartiet bruker kontrollen

Jeg som energiminister har vært tydelig på at en slik kabel ikke kan bygges hvis den er til ugunst for strømpriser, det norske folk og norsk næringsliv.

Høyre-ordføreren i Kristiansand burde spørre seg hvorfor ikke partiet hans mener noe som helst. Hvorfor er det ingen i Høyre som lytter til Bernander? Som et Høyre-medlem i Kristiansand skriver i Nettavisen – hvor blir det av Høyre?

Nettavisens Gunnar Stavrum skriver at det ikke er Sør-Norge som har valgt å eksportere landsdelens energi. Men det var kommunene i Sør-Norge, gjennom eierskapet i Agder Energi (nå Å Energi), som jobbet for å bygge utenlandskabelen NorthConnect – som jeg som energiminister la i graven en gang for alle.

Realiteten er at denne regjeringen som første regjering har i sin plattform at vi sier nei til nye utenlandskabler. Det var denne regjeringen som ga avslag til utenlandskabelen NorthConnect, som lå klar etter Høyre-regjeringen. Nå avklarer programkomiteen i Arbeiderpartiet at politikken ligger fast også når det gjelder de to eldste kablene til Danmark.

Hva Høyre mener om saken er det ingen som vet.

Det er ikke dagens regjering som har etablert kraftmarkedet eller valgte å bygge kablene som gir høyere priser.

Men det er denne regjeringen som bruker kontrollen vi har til å få lavere strømpriser for folk og næringsliv her i Norge. Samtidig fortsetter vi å legge til rette for mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering. Slik får vi prisene ned igjen.