Johnson og Støre diskuterte Ukraina-krigen og grønn omstilling
Nyhet | Dato: 13.05.2022 | Statsministerens kontor
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte fredag den britiske statsministeren Boris Johnson i Downing Street. Det var det første bilaterale møtet mellom de to statsministerne etter Brexit, og de undertegnet en felles erklæring om strategisk samarbeid mellom de to landene.
– Storbritannia er en god nabo og nær alliert. Vi har lange tradisjoner for et tett samarbeid. Nå står britene utenfor EU, og det bilaterale samarbeidet blir enda viktigere enn tidligere, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Storbritannia og Norge er nære allierte i NATO, og under øvelsen Cold Response tidligere i år annonserte britene en arktisk satsing som innebærer flere skip, helikoptre og soldater til nordområdene.
– Vi diskuterte også vårt omfattende samarbeid innen forsvar og sikkerhet. Norge er NATOs øyne og ører i nord. Det er viktig for oss med tett samarbeid med våre nærmeste allierte i nordområdene, særlig nå som vi er i en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon med krig i Europa. Og Storbritannia er så definitivt en av våre nærmeste, sier Støre.
De to regjeringssjefene snakket også om krigen i Ukraina, og hvordan den påvirker europeisk og transantlantisk sikkerhet.
Tidligere fredag arrangerte den norske statsministeren en rundebordkonferanse om grønn omstilling, energi og næringslivssamarbeid. Her deltok den britiske nærings- og energiministeren Kwasi Kwarteng og en rekke representanter fra norsk og britisk næringsliv. Grønn omstilling var også et tema på møtet mellom de to statsministrene.
– Den grønne omstillingen er viktig for våre to land. Jeg fortalte om våre store ambisjoner på havvind, og dette er et av mange områder hvor Norge og Storbritannia kan samarbeide mer, sier Støre.
De to regjeringssjefene undertegnet en felles erklæring om bilateralt strategisk samarbeid mellom Norge og Storbritannia. Her er forsvar og sikkerhet, klima og miljø, forskning og innovasjon, utdanning og kultur nevnt som særlige områder som de landene skal samarbeide om. I erklæringen blir det økonomiske samarbeidet også fremhevet, og landene ønsker å jobbe sammen i internasjonale fora for å løse store globale utfordringer som verden står overfor.