Justis- og beredskapsminister Mehls innlegg på framlegginga av Totalberedskapsmeldinga

(Sjekkes mot framføring)

Takk for det statsminister.

I dag legger vi frem en historisk melding. Det er et vendepunkt for totalberedskapen og for totalforsvaret i Norge.

Vi legger bak oss tidsperioden vi har levd i siden 90- tallet og murens fall, med en beredskap basert på dyp fred. Fremover må vi planlegge for å kunne håndtere kriser og krig.   

Totalberedskapsmeldingen bygger på Totalberedskapskommisjonen, som er den første gjennomgangen av Norges totalberedskap av dette slaget siden Sårbarhetsutvalget i år 2000. Det har skjedd mye siden da.

Statsministeren var inne på det. Forsvaret og sivilsamfunnet er avhengig av hverandre. Den sivile beredskapen skal kunne støtte militær innsats og møte alvorlige kriser i fredstid. 

En slik krise kan oppstå på grunn av en rekke uheldige hendelser, eller fordi noen saboterer med vilje. Noen som ønsker å angripe oss.

Se for deg at du våkner tidlig om morgenen, du løfter opp mobilen din den er uten dekning fordi nettet er borte. Det neste du gjorde var å skru på lysbryteren, men det forble mørkt, strømmen er borte.

Den er ikke bare borte hos deg. Den er borte hos mange. Elektronisk kommunikasjon er nede. Tog og fly står stille, man får ikke betalt med kort. Samfunnet stopper opp.

Dette er ett av DSBs verstefallsscenarioer, der de har sett på hvilke konsekvenser det kan få.  Konsekvensene blir enorme.

Det kan gå utover liv og helse, det vil få alvorlige konsekvenser for sykehusenes mulighet til å få gjort det de skal. Befolkningens Usikkerhet vil raskt spre seg, kanskje kan man ikke kontakte nødetatene. Branner og kriminalitet vil få mer alvorlige konsekvenser. Det kan skape uro, frykt og mistillit i befolkningen.

Det er kriser som dette denne meldingen handler om, og som også kan være inngang til en krig.

Vi skal bygge opp Forsvaret. Men vi må også ruste opp sivilsamfunnet. Sammen utgjør det Totalforsvaret.

Vi har klart dette før, da vi var et fattigere land enn vi er nå. Vi skal klare det igjen. Det det betyr også at vi må skape en beredskapskultur i alle deler av samfunnet.  

Totalforsvaret er Forsvaret, men det er også oss alle, både myndigheter, næringsliv, frivilligheten, kommunene og folk.

Det er brannvesen, det er helse og politi, som står midt i krisene i sin hverdag, men også under ekstraordinære hendelser. Det er Sivilforsvaret og frivilligheten som rykker ut på kort varsel vi trenger hjelp. Det er eksperten på datasikkerhet som beskytter oss mot svarte skjermer, og gravemaskinføreren som graver grus ut av elva når den flommer over.

Det er bonden som produserer mat og kanskje bidrar til å kjøre tankvogn når brannen herjer i skogen.

Det er alle kommuner bedrifter, eiere av infrastruktur eller ansvarlige for kraftforsyning, som har tenkt på sine sårbarheter og gjort tiltak og tatt grep for å redusere risikoen.

Dere som sitter her fra mediene, og formidler uavhengig journalistikk, har også en viktig rolle i Norges totalforsvar.

Totalforsvaret er at det bor folk på hele Norges territorium og at beredskapen er lokal og bygges nedenfra. Det er også, som statsministeren var inne på, egenberedskapen til alle oss hjemme, som har vann på lager, tørrmat i skapet og kontanter i skuffen, og som kan ta vare på naboen eller bestefaren som trenger hjelp.

For å håndtere kriser så må vi samarbeide og finne sammen.

I denne meldingen legger vi frem konkrete planer for hvordan vi skal få til det, og på den måten sørge for at Norge er så godt forberedt som vi kan, selv om vi aldri kan vite sikkert hva vi møter i fremtiden.  

I en krise vil koordineringsansvaret ligge hos Justis- og beredskapsdepartementet, som jeg er ansvarlig for.

Men alle sektorer og alle departementer har et ansvar nå.

Meldingen følger opp Totalberedskapskommisjonen sine hovedanbefalinger, og inneholder over 100 ulike tiltak. Jeg skal trekke frem noen for å illustrere bredden i dette.

Senterpartiet og Arbeiderparti-regjeringen vil blant annet:   

  • Legge frem en langtidsplan for sivil beredskap, herunder politiet, og starte arbeidet i 2025
  • Lovfeste beredskapsråd i alle kommuner, regioner og kritiske samfunnsområder, hvor beredskapsaktører, frivillighet og næringsliv sammen skal forebygge, øve og håndtere kriser
  • Øke antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret fra 8.000 til 12.000 over åtte år
  • Be Stortinget om å oppheve vedtaket om byggestopp av tilfluktsrom fra 1998, og gjeninnføre plikten til å bygge tilfluktsrom i nye bygg
  • Øke tilskuddet til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten med 100 millioner kroner over åtte år + 6 millioner budsjettet for 2025
  • Lovfeste hjemmel til å pålegge sivil arbeidsplikt i alvorlig sikkerhetspolitisk krise eller krig
  • Ha 50% selvforsyningsgrad innen 2030, redusere maks nedbygging av matproduserende jord fra 3000 til 2000 dekar i året og trappe opp beredskapslagring av matkorn for tre måneder innen 2029
  • Ha en ny cyberberedskapsordning offentlig-privat samarbeid for å håndtere alvorlige cyberhendelser, som ikke
  • Styrke nasjonal kontroll gjennom en ordning med forhåndsgodkjenning for kjøp av eiendom som kan være særlig interessante for trusselaktører, og/eller for kjøpere fra land vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med
  • I samarbeid med Forsvaret, vil vi styrke kontrollen på havet og i maritim sektor
  • Lage et nytt system for register over eierskap til eiendommer i Norge, som også utfyller det nye registeret om hvem som er de faktiske eierne av bedriftene våre
  • Legge frem en strategi for å styrke motstandskraft mot desinformasjon og styrke befolkningens evne til kildekritikk
  • Bidra i NATO sitt arbeid med sivil motstandskraft og  vi vil samarbeide i Norden og internasjonalt om beredskap, for eksempel på helse
  • Lage en nasjonal sikkerhetsstrategi
  • Regelmessig sette ned en totalberedskapskommisjon

Som statsministeren illustrerte – det har skjedd mye i verden på vår vakt.

Gjennom våre år i regjering har vi også gjort mange tiltak for å sikre bosetting i hele landet. For eksempel har vi kuttet studielånet og tilbyr gratis barnehage til de som bor i distriktene. Vi har styrket Tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark og lagt nye statlige arbeidsplasser over hele landet. Dette er også beredskapspolitikk. Det at folk bor i hele landet har en avskrekkende effekt, og vi trenger folk for å kunne møte alvorlige kriser.

Jeg er glad for å se at bevisstheten har økt i samfunnet om at beredskap er noe man bør og må prioritere, enten som enkeltperson, kommune eller bedrift.

Det er mye god beredskap i Norge. Det skal vi bygge videre på, men vi skal også legge om til en ny retning.  

I dag legger vi frem et vendepunkt for totalberedskapen i Norge, hvor vi møter Med Totalberedskapsmeldingen møter vi en ny tid hvor vi må være bedre forberedt på krise og krig.

Takk for oppmerksomheten.