Konflikt og matmangel på agendaen i New York

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

– En forverring av matsikkerheten globalt kan skape mer ustabilitet. Å sikre at folk har mat på bordet handler først og fremst om å redde liv, men det handler også om å forhindre nye konflikter, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Torsdag talte hun til FNs sikkerhetsråd om sammenhengen mellom matmangel og konflikt.

Antallet mennesker i verden som står på terskelen til akutt matmangel økte ifølge Verdens matvareprogram (WFP) fra 135 i 2019 til 193 millioner i 2021 i de 53 landene som trenger mest hjelp. Basert på en fremtidsrettet analyse av 41 land forventes det at disse tallene kommer til å øke betydelig, særlig i lys av krigen i Ukraina. Dette var bakteppet da USAs utenriksminister Anthony Blinken inviterte til den åpne debatten om matsikkerhet og konflikt i FNs sikkerhetsråd.

– Norge vil bidra politisk og økonomisk for å dempe konsekvensene som Ukraina-krigen og andre kriser har på global matsikkerhet. Flere samtidige kriser fører til at svært mange mennesker i ulike deler av verden risikerer å bli underernært og sulte. Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet samarbeider om denne voksende krisen, og globalt samarbeid er essensielt i slike krisetider, sier Tvinnereim.

Sikkerhetsrådsresolusjon 2417 fra 2018 anerkjenner sammenhengen mellom konflikt og sult, og gir rådet mandat til å diskutere dette.

– Konflikt avler sult, og på sikt avler også sult både uro og konflikt. Derfor er det naturlig at matsikkerhet er tema i FNs sikkerhetsråd, som har en klar rolle både i å forebygge og løse konflikter. Som medlem av Sikkerhetsrådet arbeider vi for å styrke oppfølgingen av resolusjonen. Fra norsk side var det derfor viktig å gi et klart signal  om at hindring av humanitær tilgang og utsulting av sivile som krigføringsmetode er uakseptabelt og i strid med internasjonal humanitærrett, sier Tvinnereim.

I innlegget sa utviklingsministeren at matproduksjonen i utviklingsland må opp, og særlig må den opp i områder som er svært avhengig av matimport. Aldri før har det vært viktigere å sikre at land i Afrika styrker produksjonen av egen mat, var budskapet.

Norge skal være et foregangsland når det gjelder å sikre både langsiktige investeringer i klimatilpasset landbruk i utviklingsland og tiltak for å bøte på de humanitære konsekvensene av konflikt. Norge vil bidra både politisk og økonomisk for å oppå null sult innen 2023.

Les utviklingsministerens innlegg Statement on conflict and food security.

 

Norge har i år bidratt med en milliard kroner til det humanitære arbeidet til Verdens matvareprogram (WFP). Resterende midler over budsjettposten for matsikkerhet, over 800 millioner kroner, vil brukes for å avbøte konsekvensene av matsikkerhetskrisen i verden i dag. Dette inkluderer støtte til Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) sine aktiviteter i Ukraina. I tillegg til humanitære midler brukes over 2,3 milliarder kroner på matsikkerhetstiltak i utviklingsland.

At økonomien går tregere som følge av pandemien, høye energi- og matpriser og mer og kraftigere ekstremvær som ødelegger avlinger, er blant forklaringene på at antallet mennesker som var akutt sultne/matusikre gikk så kraftig opp i 2021. I tillegg fører krigen i Ukraina til enda høyere mat- og energipriser, og prisene på kunstgjødsel stiger dramatisk. Hele 28 prosent all hvete som blir eksportert i verden kommer fra Russland og Ukraina.

 

 

 

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.