Krafttak mot spiseforstyrrelser i idretten

– Toppidrettsutøvere har høyere risiko for å utvikle spiseforstyrrelser enn andre. Det er et problem både for idretten og for samfunnet. Regjeringen vil nå forsterke det gode forebyggende arbeidet som Norges idrettsforbund gjør, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Gruppebilde utenfor Ullevål stadion
Fra venstre: Prosjektleder for Sunn idrett i NIF, Katja Smith Ødegaard, proffsyklist Jonas Abrahamsen som fortalte om egne erfaringer, kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, idrettspresident Zaineb Al-Samarai og assisterende generalsekretær i NIF Else Marthe Sørlie Lybekk. Foto: KUD

Regjeringen vil gi idretten 5 millioner i året over tre år til et krafttak mot spiseforstyrrelser og kroppsmisnøye. Dette skal gjøre det mulig for Norges idrettsforbund (NIF) å legge til rette for:

  • Koordinering og samhandling på tvers av organisasjonsledd og aktører
  • Kompetanseheving i organisasjonen
  • Rådgivning og oppfølging

– Det er selvfølgelig fortsatt helsevesenet som skal diagnostisere og behandle spiseforstyrrelser. Det krafttaket vi ønsker nå handler om hva idretten selv kan gjøre, innenfor sine organisasjoner. Det vil ha stor verdi ikke bare for idretten, men også for resten av samfunnet, sier Jaffery.

Bakgrunnen for krafttaket er at NIF – på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet - nedsatte en arbeidsgruppe som skulle utarbeide en plan for å forebygge kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idrettsorganisasjonen. Arbeidsgruppa satte i gang arbeidet høsten 2022, og overleverte sin rapport til departementet i desember 2023.

De statlige midlene øremerkes og kommer på siden av det årlige spillemiddeltilskuddet til NIF. Det er NIF selv som avgjør hvilke av de foreslåtte tiltakene i arbeidsgruppas plan som skal prioriteres.