Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen deltok i EUs likestillingsministermøte

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Frankrikes EU-formannskap inviterte til EUs likestillingsministermøte med tittelen "Women’s Economic Empowerment – Key to Gender Equality" 31. januar 2022. 25 ministre var samlet digitalt for å drøfte medlemslandenes oppfølging av EUs strategi for likestilling mellom kvinner og menn 2020–2025 – med vekt på forutsetninger, utfordringer og muligheter for et likestilt arbeidsliv.

Trettebergstuen foran PC-en sin med møtedeltakerne på skjerm på veggen.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen under det digitale møtet. Foto: Kåre Petter Sørlien/Kultur- og likestillingsdepartementet

Temaer som ble drøftet, var blant annet: utfordringer knyttet til stereotypier og det kjønnssegregerte arbeidsmarked, forskjeller mellom kvinner og menns deltagelse på arbeidsmarkedet i lys av heltids-/deltidsansettelser, likelønn og tiltak for å lukke lønnsgapet mellom kvinner og menn, tiltak for en bedre balanse mellom arbeids- og familieliv (work–life balance), foreldrepermisjon og barnehagedekning.

EUs likestillingskommissær Helena Dalli omtalte Europakommisjonens forslag til et EU Pay Transparency Directive som et viktig steg i retning av å fremme likelønn i Europa. Dette var også et hovedanliggende og en prioritet for Frankrikes EU-formannskap, kommenterte Elisabeth Moreno, fransk likestillingsminister og vert for ministermøtet.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen fortalte om den norske aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP), som forplikter arbeidsgiver til å rapportere om sitt virke for å fremme likestilling på arbeidsplassen og i arbeidslivet. ARP-ordningen inneholder også bestemmelser knyttet til åpenhet om lønn og lønnsfastsettelse og opererer sånn sett med de samme intensjoner og målsettinger som Europakommisjonens direktivforslag, sa Trettebergstuen. Samtidig presiserte hun at ethvert tiltak som tok sikte på å fremme likelønn på europeisk nivå, både måtte involvere partene i arbeidslivet og samtidig garantere deres autonomi og fremtredende rolle i arbeidslivet når det gjelder å forhandle lønn.

Trettebergstuen informerte i tillegg om at regjeringen har som mål at faste heltidsstillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, og at ufrivillig deltidsansettelser i første rekke rammer kvinner. Regjeringen har derfor foreslått å lovfeste en heltidsnorm og samtidig styrke retten til heltid for de som jobber i deltidsstillinger, sa Trettebergstuen.

Den norske statsråden hadde sterk tro på at disse tiltakene ville ha en positiv effekt på kvinners deltagelse på arbeidsmarkedet.

Hun takket sin franske vert for invitasjonen og anledningen til å drøfte arbeidsmarkeds- og likestillingspolitikk med Europakommisjonen og sine europeiske kolleger i saker som også angår Norge som EØS-land.

Aktuelle lenker: