10 år med utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 15.01.2019
Norges kulturlandskap viser fram vår kulturhistorie, har et stort biologisk mangfold og tilbyr både nordmenn og tilreisende unike naturopplevelser. Norges særegne landskap kan bidra til at flere får øynene opp for Norge som en attraktivt reisedestinasjon.
I år er det 10 år siden de første utvalgte kulturlandskapene ble valgt ut. Innen 2020 finner du 46 unike kulturlandskap i hele Norge. Å ta vare på vår natur- og kulturarv krever et aktivt jordbruk, lokalt engasjement og en statlig innsats.
– Kulturlandskapene utgjør et eksklusivt nasjonalt utvalgt. Områdene formidler norsk kulturhistorie og er viktige natur- og friluftsområder. I 2019 har vi satt av 33 millioner kroner som skal brukes til å ta vare på områdene, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud. Målet er å sikre disse verdiene gjennom aktiv drift med istandsetting og skjøtsel av natur- og kulturverdier. Ordningen er etablert gjennom et samarbeid mellom landbruksmyndigheter og miljømyndigheter og er en stor suksess.
Landskap som lokker turister
Denne uken har landbruks- og matminister Bård Hoksrud med seg en næringsdelegasjon til Grüne Woche, en av verdens største mat- og landbruksmesser i Berlin. Sammen skal de diskutere hvordan vi kan gjøre Norge til et attraktivt reisemål. De utvalgte kulturlandskapene har et stort potensiale for turisme og et godt grunnlag for å tilby tilreisende egenartede opplevelser.
I tillegg til landbruk er turisme en viktig tillegsnæringa i de utvalgte landskapene. Kulturlandskapene har tilbud innen gards- og seterturisme, overnatting og gardsbutikk, og flere ønsker å bruke lokale råvarer og øke lokal matproduksjon. Det er ønskelig med ei videre satsing på dette.
Kulturbærere av nasjonal verdi
Kulturlandskapene er formet gjennom generasjoners bruk, og viderefører kunnskap om byggeskikk, materialbruk, håndverk, mattradisjoner og andre kulturhistoriske verdier. Ordningen utvalgte kulturlandskap i jordbruket er basert på frivillig samarbeid og lokalt engasjement. Hvert år blir det gitt tilskudd for å pleie områdene.
Områdene ligger til grunn for økt verdiskaping og investeringer knyttet til driftsbygninger, utvikling av ridesenter og vedlikehold av kaier og veger. I hvert utvalgte landskap blir det utarbeidet skjøtsels- og istandsettingsplaner for blant annet beiting, bygningstiltak, reparering av og reetablering av gamle steingjerde, skjøtsel av gravhauger, restaurering av slåttemark, slåttemyr og kystlynghei og fjerning av fremmede arter, slik som for eksempel kjempespringfrø.
En viktig møteplass for landbruket, reiselivsnæringen og matindustrien
I løpet av de siste årene har Grüne Woche blitt en stadig viktigere møteplass for landbruket, reiselivsnæringen og matindustrien. Messen er en viktig arena for dialog og for utvikling av ny politikk og nye virkemidler innenfor landbruk, mat og reiseliv. I løpet av de ti dagene messen varer besøker en rekke politikere og representanter fra norsk næringsliv og organisasjoner den norske standen. For bedriftene som er representert på den norske standen er Grüne Woche en viktig møteplass hvor det knyttes varige bånd og leveranser avtales. I forkant av messen jobber regionene i et halvt år med å utvikle produktene som skal presenteres i Berlin.
De utvalgte kulturlandskapene i Norge:
-
Akershus, Øya - Nordre Eik
-
Aust-Agder, Furøya
-
Aust-Agder, Rygnestad og Flateland
-
Buskerud, Steinssletta
-
Buskerud, Leveld
-
Finnmark, Goarahat og Sandvikhalvøya
-
Hedmark, Helgøya
-
Hedmark, Vangrøftdalen - Kjurrudalen
-
Hordaland, Gjuvslandslia
-
Hordaland, Havrå
-
Møre og Romsdal, Fjellgardane og seterdalane i Øvre Sunndal
-
Møre og Romsdal, Alnes på Godøya
-
Møre og Romsdal , Norangsdalen
-
Nordland, Engan/Ørnes og Kjelvik
-
Nordland, Blomsøy-Hestøy-Skålvær
-
Nordland, Engeløya
-
Nordland, Røst
-
Oppland, Nordherad
-
Oppland, Stølsvidda
-
Oslo, Nordmarksplasser
-
Oslo, Sørkedalen med Bogstad gård
-
Rogaland, Rennesøy
-
Rogaland, Suldal
-
Sogn og Fjordane, Grinde - Engjasete
-
Sogn og Fjordane, Hoddevik - Liset
-
Sogn og Fjordane, Midtre Lærdal
-
Sogn og Fjordane, Ormelid
-
Telemark, Jomfruland og Stråholmen
-
Telemark, Hjartdal og Svartdal
-
Troms, Skárfvággi/Skardalen
-
Troms, Skallan-Rå
-
Trøndelag, Frostating
-
Trøndelag, Klevgardan
-
Trøndelag, Kvelia-Kvesjøen
-
Trøndelag, Seterdalene i Budalen
-
Trøndelag, Skei og Skeisnesset
-
Trøndelag, Tarva
-
Vest-Agder, Vest-Lista
-
Vestfold, Skjærgården øst for Nøtterøy og Tjøme
-
Østfold, Bøensætre med plasser
-
Østfold, Værne kloster