Landbruks- og matministerens innlegg under Stortingets behandling av næringskomiteens innstilling - Endringer i statsbudsjettet 2023 under Landbruks- og matdepartementet (Reindriftsavtalen 2023/2024)
Svar til Stortinget | Dato: 15.06.2023 | Landbruks- og matdepartementet
Innstilling fra næringskomiteen om Endringer i statsbudsjettet 2023 under Landbruks- og matdepartementet (Reindriftsavtalen 2023/2024) (Innst. 485 S (2022–2023), jf. Prop. 108 S (2022–2023))
Jeg merker meg at komiteen deler regjeringens målsetting om å utvikle reindriftsnæringen som en rasjonell, markedsorientert næring som er bærekraftig i et langsiktig perspektiv.
Reindriftsavtalen 2023/2024 øker de økonomiske rammene med 20 mill. kr, til 200 mill. kr. Dette er et nytt historisk nivå som innebærer en betydelig styrking av næringens rammevilkår.
Reindriftsavtalen omfatter en rekke tiltak, både tilskuddsordninger og ordninger som på andre måter skal bidra til å oppnå de reindriftspolitiske målene. Hovedprioriteringene i avtalen som behandles her i dag, er direkte tilskudd, det er ivaretakelse av reindriftens arealer, klimatilpasning og ikke minst beredskap i reindriften samt tilleggsnæringer.
Videreføring og videreutvikling av ordningen som gir forutsigbarhet for dem som vil satse på reindriften, sammen med egne tilskuddsordninger for unge reindriftsutøvere, legger til rette for nettopp å rekruttere ungdom inn i næringen. Jeg har selv hatt gleden av å møte ungdom i reindriften, bl.a. i Kautokeino, og jeg kan forsikre om at framtiden ser lys ut for rekruttering til reindriftsnæringen.
Konsekvensene av et endret klima blir ikke mindre for reindriften – tvert imot: Også denne vinteren har flere reinbeitedistrikter merket konsekvensene av et endret klima i form av låste beiter og ikke minst store snømengder. Avtalepartene har tatt konsekvensen av dette og styrker beredskapsfondet betydelig, både i 2023 og i 2024.
Tilgangen på nødvendige arealer er en sentral forutsetning for at næringen skal kunne nå målene om økt produksjon og lønnsomhet. Dette har vært sentrale temaer i de siste reindriftsavtalene.
Oppfølgingen av Fosen-dommen har også bidratt til et krevende bakteppe for årets forhandlinger. Som ansvarlig statsråd for reindriften følger jeg naturligvis saken tett. Det er viktig for regjeringen at man finner løsninger som sikrer at statens folkerettslige forpliktelser overfor samene som urfolk ivaretas, og at det legges til rette for at det fortsatt skal være reindrift på Fosen. Dette gjelder både for de reineierne som er på Fosen i dag, og for framtidige generasjoner.
Reindriften er en unik næring på flere måter. Ikke bare utnytter den de marginale utmarksressursene som finnes, den er også viktig som samisk kulturbærer, og avtalen Stortinget nå har til behandling, vil bidra til å oppfylle målene for reindriftspolitikken og styrke reineierne som har reindrift som sin hovedvirksomhet.