Lokalmatprodusentar fekk testa Matpilotanlegget på Ås

Fem lokalmatprodusentar har besøkt Matpilotanlegget til NMBU. Dei fekk læra korleis ein lagar kvit geitost.

Personar står kvitkledde inne på eit meieri der dei lagar ost
Kursdeltakarane fekk vera med gjennom alle trinna i geitostproduksjon og produksjon av yoghurt basert på geitemjølk. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Nofima

– Me veit, etter lang erfaring med lokalmatprodusentar, at den beste læringa oppstår når produsentane i praksis får «kjenna med fingrane» og samtidig knyter det praktiske opp mot teori og fagleg forklaring. Heilt i tråd med dette kurset, seier rådgjevar Cecilia Midtsund Kippe i Nofima.

Dei fem lokalmatprodusentane har lært å ysta ein ost som er inspirert av den spanske ostetypen manchego. Dei har også lært å laga yoghurt.

Gjennom prosjektet GoatMilkSSC har ein forska på celletypane som finst i geitemjølk og korleis dei påverkar både kvaliteten på mjølka og produkt laga av geitemjølk. Høgt celletal kan gje dårlegare kvalitet, men det ser ikkje ut til å påverka smaken på den manchego-inspirerte osten.

– Me tenker oss at dette produktet passar godt for mindre produsentar av geitemjølk og geitemjølkeprodukt. I Matpiloten får kursdeltakarane tilgang til alt av utstyr, og dei får tips til utstyr som kan passa i produksjonen deira, seier professor Siv Skeie ved NMBU, som også leier forskingsprosjektet.

Nofima er ansvarleg for nettverket, som sørgjer for at lokalmatprodusentar kan få tilbod om hjelp til å lukkast med vidareutvikling og verdiskaping.

Matpiloten er den største forskingsfabrikken for mat og matproduksjon i Noreg. På sjølve anlegget på Ås er det mellom anna bryggjeri, kjøthall, fiskehall, bakeri og frukt- og grønsakshall.