Markerte 30 år med EØS
Nyhet | Dato: 22.03.2024 | Statsministerens kontor
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok i dag på et møte i Det europeiske råd i Brussel for å markere 30 år med samarbeid i EØS-området.
– EØS-avtalen har tjent Norge vel i 30 år. Den har sikret like spilleregler og konkurransevilkår for norske bedrifter og vært avgjørende for norske arbeidsplasser. Den har også gitt norske borgere mulighet til å studere, etablere og oppholde seg i 29 andre EØS-land. Vi skal hegne om avtalen også fremover, samtidig som vi ønsker å styrke samarbeidet på områder der hvor det er i vår og EUs felles interesse, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Det europeiske råd består av regjeringssjefene i EUs medlemsstater. De møtes jevnlig i Brussel for toppmøter. Under dagens møte ble EØS-avtalen feiret av EUs 27 medlemsstater, og de tre EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein.
– Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har gjort samarbeidet med EU viktigere enn noen gang, sier statsminister Støre.
Under sitt besøk i Brussel hadde statsministeren samtale med EU-kommissær Thierry Breton.
Sammen med statsministrene fra de andre EØS/EFTA-landene, møtte han også Italias tidligere statsminister Enrico Letta, som er utredningsleder for en ny rapport om fremtiden til EUs indre marked.
Som en del av 30 års-feiringen undertegnet næringsminister Jan Christian Vestre industripartnerskapet med EU om bærekraftige verdikjeder innen blant annet landbaserte råvarer og batterier. Dette er en viktig milepæl i samarbeidet under Grønn Allianse, som er inngått mellom statsministeren og Kommisjonspresident Ursula von der Leyen.
Fakta om EØS-avtalen
Det overordnede målet med Avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde, EØS-avtalen, er å knytte EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein til EUs indre marked. Det indre marked består av til sammen 30 land i Europa (EU 27 + tre EFTA-stater: Norge, Island og Liechtenstein) med mer enn 450 millioner borgere.
EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, og er 30 år i 2024. Avtalen har blant annet sikret norsk næringsliv tilgang til Norges største marked. Den har også gitt norske studenter mulighet til å studere i andre EØS-land, og norske forskere tilgang til forskning, infrastruktur og teknologi i Europa.