Norge øker støtten til matsikkerhet i Afrika
Pressemelding | Dato: 29.09.2022 | Utenriksdepartementet
– Krigen i Ukraina, klimaendringer og pandemiens konsekvenser har forsterket matkrisen i Afrika. Norge bidrar nå med 100 millioner kroner til Den afrikanske utviklingsbanken, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
Afrikanske land er store importører av mat, og Russlands angrepskrig mot Ukraina har gjort det vanskeligere å få maten fram. Maten har også blitt dyrere. Dette kommer på toppen av effektene fra klimaendringer, konflikter og pandemien. For å begrense krisen har Den afrikanske utviklingsbanken etablert «African Emergency Food Production Facility». Denne kriseresponsen bidrar med essensielle innsatsfaktorer slik som såfrø, rådgivning og gjødsel og med finansiering og kredittgarantier.
– Jeg har invitert utviklingsbankens president Akinwumi Adesina til Norge for å diskutere hva vi sammen kan gjøre for å løfte matsikkerhet i Afrika. Jeg støtter visjonen om et afrikansk landbruk som skal fø egen befolkning, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
Norge støtter Den afrikanske utviklingsbanken med flerårige kjernebidrag, og banken er en av de viktigste kanalene for norsk langsiktig bistand til Afrika. Landbruk og matsikkerhet er et av fem innsatsområder.
– Vi må jobbe sammen for å avverge en enda større matkrise. Budskapet fra afrikanske ledere under FNs generalforsamling var høyt og tydelig: Gi oss støtte til å øke vår lokale matproduksjon og investér i afrikansk landbrukssektor! Den norske støtten til Afrikabanken vil bidra med både gjødsel og jordbruksteknologi, sier utviklingsministeren.
President Adesina har deltatt blant annet på Nordic-African Business Summit. Adesina vil også delta på et besøk til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Under besøket på Ås vil utviklingsministeren og presidenten møte studenter, diskutere matsikkerhet med forskere og få en omvisning på Linnestad Gård.
– Bidraget støtter den kommende strategien om matsikkerhet i utviklingspolitikken som jeg har tatt initiativ til. Strategien skal bidra til økt produktivitet i matproduserende sektorer. Den skal støtte småskala matprodusenter, deres verdikjeder og klimarobust matproduksjon, sier Tvinnereim.