Medisinsk evakuering fra Gaza – Seks pasienter til Norge
Pressemelding | Dato: 09.12.2024 | Utenriksdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Statsministerens kontor
Seks pasienter fra Gaza blir i dag evakuert fra Egypt til Norge for å få medisinsk oppfølging. Pasientene er barn i alderen 1-16 år. Dette er de første pasientene fra Gaza som kommer til Norge gjennom medisinsk evakuering.
Se tilgjengelige bilder i Forsarets mediebank.
– Jeg er glad for at barn fra Gaza nå kommer til Norge for å få behandling her. Dette er barn som har opplevd mer enn noe barn bør utsettes for. I Norge vil de få god oppfølging av spesialisthelsetjenesten, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Barna kommer fra sykehus i Egypt, et land som har tatt imot svært mange pasienter. De kommer til Norge med det samme evakueringsflyet som Forsvaret benytter til å fly ukrainske pasienter til Norge og andre europeiske land. Forsvaret leder det operative arbeidet med flyvningen og Forsvarets sanitet gir medisinsk hjelp ombord.
Vil få helsehjelp i ulike deler av landet
Pasientene har alvorlige diagnoser som gjør at de trenger oppfølging fra spesialisthelsetjenesten. De er identifisert for behandling av WHO og egyptiske helsemyndigheter i samarbeid. Evakueringen er utført gjennom EUs ordning for sivil beredskap.
– Disse barna vil nå få hjelp av helsetjenesten ulike steder i landet. Jeg er glad for at våre dyktige fagfolk er klare til å ta dem imot på en god måte og gi dem den medisinske oppfølgingen de trenger. Vi tilbyr behandling ved sykehus som har riktig kompetanse og tilgjengelig kapasitet, sier helseminister Jan Christian Vestre.
Barna reiser sammen med pårørende. Til sammen 20 personer følger dem til Norge. Norsk politi har gjort undersøkelser av bakgrunnen til alle som kommer.
– Pasientene vil etter hvert bli bosatt i en kommune. Når dette skjer, avhenger av hver enkelt pasients behov for oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Behovet for helsehjelp vil også ha betydning for hvilke kommuner som kan ta imot familiene. Bosetting skjer i tett samarbeid med kommunene, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Omfattende innsats ligger bak evakueringen
Helsesystemet i Gaza har kollapset, og Verdens helseorganisasjon har anmodet land om å ta imot pasienter for å avlaste systemet. Regjeringen besluttet i juni at Norge skulle bidra i dugnaden med å ta imot inntil 20 pasienter. Det har tatt tid å kunne ta imot pasienter fra Gaza. En utfordring har blant annet vært at grensene har vært stengt siden mai og vært at svært få pasienter har kommet ut.
Et omfattende koordineringsarbeid har pågått i måneder. Forberedelsene ledes på operativt nivå av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, i nært samarbeid med blant andre Nasjonalt koordineringssenter for medisinsk evakuering (NKS), Helsedirektoratet, Forsvaret, Utlendingsdirektoratet, politiet, den norske ambassaden i Kairo og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. I tillegg er det et nært samarbeid mellom fem departementer.
Regjeringen vil fortsette arbeidet med medisinsk evakuering fra Gaza i tråd med beslutningen om å ta imot inntil 20 pasienter.
Helsehjelp i Gaza er fortsatt Norges viktigste bidrag
– FN har her bedt land om å bidra i møte med en svært kritisk situasjon for flere tusen pasienter i et kollapset helsevesen i Gaza. Det er bra at Norge bidrar i denne dugnaden. Samtidig må vi ikke glemme at det aller viktigste vi gjør for palestinere som trenger hjelp inne i Gaza, er å støtte organisasjoner på bakken, slik som FN, Røde Kors og Norwac, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Norge har bidratt med en milliard kroner i humanitær bistand til Palestina i 2024.