Mehl og Vedum åpnet Bedragerienheten på Gjøvik

Mandag 14. oktober 2024 åpnet finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justis- og beredskapsminister Emilie Mehl Økokrims nye bedragerienhet.

Kvinne klipper snor, med en mann på hver side
Justis- og beredskapsminister Mehl var snorklipper da hun og finansminister Vedum åpnet Økokrims bedragerienhet. Foto: Politiets fellestjenester

De siste årene har det vært en betydelig økning i antall bedragerisaker, spesielt gjennom telefon, e-post og internett. Bedragerier utgjør en stadig større del av den registrerte økonomiske kriminaliteten. Samtidig øker antallet grove bedragerier.

– Kriminelle gjenger tjener enorme summer på slik svindel. Dette er en alvorlig trussel som krever en koordinert og målrettet innsats, og som regjeringen tar på alvor, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Konsekvensene av bedrageri kan være katastrofale. Privatpersoner, organisasjoner og bedrifter risikerer økonomiske tap som følge av bedrageri. Opprettelsen av Bedragerienheten vil være et viktig bidrag til å bekjempe bedrageri og regelrett svindel, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Politiet, banker og IT-sikkerhetsavdelinger bruker betydelige ressurser på å avdekke denne kriminaliteten.  Dette kan igjen føre til tap av tillit til offentlige og private instanser, og økt frykt for å bruke teknologi og digitale løsninger.

– Vi vet at det kan være en stor psykisk belastning å bli lurt på denne måten. Vi ser også at misbruk av identitetsnummer i økende grad skjer digitalt, og at ID-misbruk ikke sjelden er en faktor i bedragerisaker. Regjeringen jobber med konkrete tiltak for å sørge for at man bare kan opptre med én identitet, sier Mehl.

Bekjempelse av bedrageri og annen økonomisk kriminalitet er et felles samfunnsansvar hvor både politiet og andre offentlige instanser, privat sektor, som bankene, og privatpersoner har en viktig rolle å spille.

– Vi lever dessverre i en tid hvor risikoen for å bli utsatt for bedrageri er svært høy. Det er ofte en kobling mellom gjenger og økonomisk kriminalitet. Derfor må vi alle være bevisste og ta forholdsregler, slik at vi ikke blir lurt, sier Vedum.

Regjeringens stortingsmelding om økonomisk kriminalitet ble behandlet av Stortinget før sommeren. Meldingen understreker viktigheten av å beskytte våre felles samfunnsverdier.

– Kriminalitet skal aldri lønne seg. Bedrageri er kynisk kriminalitet begått av personer som kun er ute etter å tjene penger. Regjeringen vil derfor innføre et mer effektivt system for å ta pengene fra gjengene. Nye regler om sivilrettslig inndragning er nettopp sendt på høring, sier Mehl.

I forbindelse med statsbudsjettet for 2025 lanserte regjeringen «Gjengpakke 2» hvor det foreslås 2,8 milliarder kroner til bekjempelsen av kriminalitet neste år.

– I Gjengpakke 2 styrker vi Økokrim og politidistriktene enda mer i kampen mot hvitvasking og korrupsjon. Vi foreslår 90 millioner kroner mer, slik at færre saker blir henlagt, flere saker oppklart og større verdier inndratt, sier Mehl.  

– Gjengpakke 2 inneholder også 600 millioner kroner til bekjempelse av kriminelle nettverk. Som vi vet henger organisert kriminalitet og økonomisk kriminalitet tett sammen, og det er nødvendig med styrket innsats og tilførsel av ressurser for å bekjempe begge deler, sier Mehl.

Bedragerienheten skal jobbe på tvers av politidistriktene for å få et bedre overblikk over bedragerisaker. Enheten skal ha 27 ansatte med tverrfaglig kompetanse fra blant annet politi, jus, teknologi, samfunnsvitenskap og økonomi.

– Jeg vet at opprettelsen av bedragerienheten betyr mye for Gjøvik. Etableringen av denne enheten vil sette Gjøvik på kartet som et senter for bekjempelse av bedrageri i Norge. Samtidig skal enheten bidra til en mer effektiv kriminalitetsbekjempelse i hele landet, sier Mehl.

I forbindelse med statsbudsjettet for 2025 lanserte regjeringen en ny enhet i Finanstilsynet på Hamar.

– Den nye enheten av Finanstilsynet på Hamar skal blant annet styrke innsatsen mot de profesjonelle aktørene som hjelper kriminelle og legge til rette for økt samarbeid med næringslivet, politiet og andre etater, sier Vedum.