Melding til Stortinget om demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa
Pressemelding | Dato: 04.11.2024 | Utenriksdepartementet
Utenriksdepartementet vil legge frem en melding til Stortinget om hvordan Norge skal jobbe for å styrke og bevare disse verdiene i Europa og Sentral-Asia, med særlig vekt på samarbeidet i Europarådet og OSSE.
– Presset mot demokratiet og menneskerettighetene er større enn på svært lenge. Dette skjer også i Europa. Selv om de aller fleste landene på vårt kontinent er demokratier, opplever nesten halvparten av demokratiene i Europa en tilbakegang. Det er alvorlig, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Demokrati og menneskerettigheter er under økende press i verden. Vi ser det også i Europa, der demokratiske verdier utfordres både fra innsiden og utsiden. Undergraving av demokratiene er i strid med norske kjerneinteresser: å bevare fred og sikkerhet i Europa, samt å opprettholde det europeiske verdifellesskapet, som har vært sentralt i forsvaret av et fredelig og sikkert Europa siden andre verdenskrig.
Meldingen vil i tillegg til samarbeidet mellom stater også se på rollen til parlamentarikere i Europarådet og OSSE, og sivilsamfunnets bidrag.
Europarådet har i 75 år stått i front for å fremme menneskerettigheter, rettsstat og demokrati. Organisasjonen har 46 medlemsland etter at Russland ble ekskludert i 2022. Den europeiske menneskerettskonvensjonen sikrer grunnleggende rettigheter for alle borgere, som kan inngi klager til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Under toppmøtet i Reykjavik i 2023 vedtok Europarådet å styrke arbeidet med å sikre demokrati i Europa. Norge fikk denne uken vervet som visepresident i komiteen som leder dette arbeidet.
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), hvor alle landene i Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika er medlemmer, er en viktig plattform for dialog og samarbeid for fremme av sikkerhet, menneskerettigheter og demokrati. OSSE har hele 57 medlemsland, og markerer i 2025 at det 50 år siden Helsingforserklæringen ble undertegnet av 35 land i Europa og Nord-Amerika. Erklæringen danner grunnlaget for sikkerhetssamarbeidet mellom OSSEs medlemsstater.
Den nye meldingen til Stortinget vil blant annet drøfte sentrale spørsmål som:
- Demokrati som forutsetning for europeisk fred og sikkerhet
- Indre og ytre trusler mot europeiske demokratier, og hvordan vi best møter dem
- EØS-midlenes betydning for arbeidet med demokrati, menneskerettigheter og rettsstat i Europa
- Utfordringer ved kunstig intelligens og digitalisering for demokrati, menneskerettigheter og rettsstat i Europa
- Cyberforsvar, hybride trusler, desinformasjon og misinformasjon
- Korrupsjonsbekjempelse og godt styresett
Meldingen skal legges frem våren 2025.
Prosessen med meldingen
UD vil innhente innspill fra offentlige og ikke-statlige aktører som er engasjert og interessert i spørsmålene ovenfor. Sivilt samfunn, ungdomsorganisasjoner og fagforeninger er særlig aktuelle.
Også andre innspill til arbeidet med meldingen er velkomne og kan sendes til post@mfa.no til og med 20.11.2024. Merk tittelfeltet «Innspill til Meld. St. om demokrati i Europa». Eposter med innspill vil ikke bli besvart.