Menneskerettigheter, demokrati og rettsstat i Europa er avgjørende for Norges sikkerhet

I dag la regjeringen fram en melding til Stortinget om Norges innsats for demokrati, rettsstat og menneskerettigheter i Europa.

– Vi lever i en tid der demokratiske verdier er under økende press. Dette er en bekymringsfull utvikling som truer selve fundamentet vårt samfunn er tuftet på. Fred og sikkerhet i Europa er avhengig av at vi slår ring om grunnleggende demokratiske verdier. Denne stortingsmeldingen peker på Norges innsats for det europeiske verdifellesskapet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Meldingen legger særlig vekt på Europarådet og hvordan Norge skal jobbe opp mot organisasjonen fremover.

Europarådet, som har hovedkvarter i Strasbourg, har som formål å fremme menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper i sine 46 medlemsland. Russland ble ekskludert i 2022 etter fullskala invasjonen i Ukraina. Alle medlemsland i Europarådet er parter i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) står som en garantist for at medlemslandene etterlever sine forpliktelser i henhold til EMK. I tillegg yter Europarådet bistand på landnivå, med praktisk støtte til kompetanse- og institusjonsbygging.

– Europarådet gjør en uvurderlig innsats for å fremme menneskerettigheter, rettstat og demokrati i Europa, ikke minst i Ukraina. Den teknologiske utviklingen setter oss på nye prøver, og det er avgjørende at Europarådet forsvares og styrkes for å møte nye trusler mot våre verdier, sier Eide.

Støtten til Europarådet er en del av regjeringens satsing på demokrati, rettsstat og menneskerettigheter i Europa. Også samarbeidet med EU er en del av denne satsingen. For perioden 2021-28 er det gjennom EØS-midlene etablert et eget fond for sivilsamfunnet på over 300 millioner euro.

Meldingen viser hvordan regjeringen vil styrke den norske innsatsen for å fremme disse standardene på viktige områder: 

  • Styrking av sivilsamfunnets deltakelse i arbeidet i Europarådet.
  • Norske bidrag til Europarådets handlingsplaner, med særlig vekt på Ukraina, Moldova og Armenia. Norge vil bidra til å effektivisere og gi mer tyngde til Europarådets arbeid på landnivå for å bygge rettsstat og demokrati.
  • EØS-midlenes økte satsning på demokrati, menneskerettigheter og rettsstat i Europa.
  • Økt oppmerksomhet om hva kunstig intelligens og digitalisering betyr for demokrati, menneskerettigheter og rettsstat i Europa. 
  • Tiltak mot sammensatte trusler og desinformasjon.
  • Styrking av demokratisk motstandskraft i Europa gjennom utdanning, korrupsjonsbekjempelse og godt styresett.
  • Behovet for å opprettholde verdifellesskapet og Europarådets legitimitet.  
Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.