FNs generalforsamling 2024:

Midtøsten og helse i søkelyset

Dag 4 av høynivåuka rettet blikket mot krigen i Gaza og behovet for en tostatsløsning. Utenriksministeren deltok på en rekke møter om Midtøsten, inkludert et møte i giverlandsgruppa for Palestina. Dette var også dagen for det store toppmøtet om antimikrobiell resistens (AMR), hvor utviklingsministeren holdt innlegget på vegne av Norge.

Bilde av møtepanel med utenriksminister Eide som ordstyrer
Giverlandsgruppa AHLC forblir et viktig verktøy for dialog om reform. Foto: UD

Ministermøte i AHLC- Giverlandsgruppa for Palestina 

Utenriksminister Espen Barth Eide ledet et møte i giverlandsgruppa for Palestina (AHLC), der Palestinas statsminister, EUs utenrikssjef og utenriksministre fra Jordan, Egypt, Tunisia, Spania, Sverige og deltok. Representanter fra IMF, Verdensbanken, FN og Office of the Quartet deltok også. Palestinas statsminister, Mohammad Mustafa, la frem planen “Build Palestine” som trekker opp de grunnleggende pilarene for en uavhengig palestinsk stat. Den finansielle situasjonen til den palestinske myndigheten er stadig kritisk. Tall fra Verdensbanken indikerer at Palestinas bruttonasjonalprodukt har gått ned med 35 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Formålet med møtet er å anerkjenne Mustafa-regjeringens fremgang på reform, mobilisere givere til å gi økt direkte støtte til PA og definere prinsipper for gjenoppbyggingen av Gaza. 

Utenriksministermøte om situasjonen i Gaza og implementering av tostatsløsningen 

Sammen med Saudi Arabias utenriksminister Prins Faisal og EUs høyrerepresentant Joseph Borrell, ledet utenriksministeren et møte om situasjonen i Gaza og implementering av tostatsløsningen. Krigen i Gaza har snart vart i ett år: 41 000 mennesker er drept, mange deler av Gaza er lagt i ruiner og flere gisler holdes fortsatt fanget.  

Det er har pågått et aktivt diplomatisk arbeid de siste månedene for en politisk prosess frem mot en tostatsløsning. De siste månedene har den arabiske fredsvisjonen, som Norge er en sterk støttespiller til, fått stadig større oppslutning. Formålet med dagens møte i New York var å fortsette koordineringen mellom arabiske og europeiske land, til nå å omfatte alle FNs medlemsland, og diskutere hvilke steg som må tas for å realisere tostatsløsningen og gjøre palestinsk selvbestemmelse til en realitet. 

UNRWA ministermøte   

Bilde av utenriksminister Eide og politisk rådgiver vendt mot kamera i møte
Utenriksministeren med full støtte til UNRWA. Foto: Ud

Utenriksministeren deltok på det årlige UNRWA møtet, sammen med FNs generalsekretær og en rekke medlemsland. Møtet omhandlet den svært alvorlige situasjonen i Midtøsten, og utfordringene UNRWA står i som en viktig leverandør av tjenester til palestinske flyktninger. UNRWA jobber under særdeles krevende forhold både i Gaza og på Vestbredden med et krympende humanitært rom og restriksjoner fra Israel.  Generalkommisær Lazzarini understreket at UNRWA har behov for tilstrekkelig og forutsigbar finansiering, samt en slutt på kampanjen for å bryte ned UNRWAs renommé. Utenriksministeren understreket UNRWAs grunnleggende betydning for det palestinske folk. Han takket Lazzarini og hans kolleger for at de evner å drive organisasjonen i en så vanskelig periode. Mens en rekke land kuttet støtten tidligere i år, gikk Norge motsatt vei og økte bidragene. Utenriksministeren signaliserte at UNRWA også i 2025 kan forvente høye norske bidrag. 

Helse 

Toppmøtet om antimikrobiell resistens (AMR, Antimicrobial Resistance) 

Utviklingsminister Tvinnereim deltok på toppmøtet om antimikrobiell resistens. FNs medlemsland, inkludert Norge, har forhandlet fram en erklæring som ble vedtatt på toppmøtet. Utviklingsminister Tvinnereim fremhevet trusselen AMR utgjør for menneskeheten, og viktigheten av å ta grep nå, for å sikre menneske- og dyrehelse. – Kombinasjonen av manglende tilgang på antibiotika og høy resistens skaper allerede utfordringer i mange land, sa utviklingsministeren, og viste til at Norge denne uka lanserte en tverrsektoriell strategi for å bekjempe antimikrobiell resistens. 

Bilde av Tvinneriem som holder innlegg fra talerstol
Utviklingsministeren holder innlegg om antimikrobiell resistens. Foto: UD

Det har også vært en rekke sidearrangementer om AMR, som har satt søkelyset på behovet for partnerskap, arbeidet med infeksjonsforebygging og -kontroll, sammenhengen mellom AMR og tuberkulose, samt hvordan man jobber med AMR i lav- og mellominntektsland.  

Syvlandsgruppa for utenrikspolitikk og global helse 

Utviklingsministeren deltok også på det årlige møtet i Syvlandsgruppa for utenrikspolitikk og global helse. Utviklingsministeren understreket i sitt innlegg behovet for å rette gruppens innsats mot temaer det er enighet om, og støttet det thailandske formannskapets forslag om utvidet formannskapsperiode (til to år). Videre løftet hun veien videre for pandemifondet, som var et tema som ble nevnt av flere, herunder at det må justeres for å tilpasses nye kriser. Universell helsedekning ble også nevnt av flere. 

Bilde av panelsamtale med Eide og tre andre
Utenriksministeren i godt selskap på Trygve Lie Symposium. Foto: Pontus Höök

Tradisjonen tro var utenriksministeren vertskap for det årlige Trygve Lie-symposiet. Årets symposium ble viet mediefrihet, særlig sikkerhet og tilgang for journalister i konfliktområder. Utenriksministeren la vekt på forholdet mellom ytringsfrihet, frie medier og demokrati, og viktigheten av frie medier for å rapportere sannferdig om pågående konflikter. Panelets deltakere la vekt på at det aldri har vært så farlig å være journalist som akkurat nå, og at 2023 var det dødeligste året for journalister på lang tid. 

Bilde av Tvinnereim, Ban Ki-Moon og Verkooijen i samtale stående med flagg i bakgrunnen
Utviklingsministeren med Ban Ki-Moon og Patrick Verkooijen i GCA. Foto: UD

Høynivåmøte om klimatilpasning i Afrika og små øystater 

Svært lite av klimafinansieringen i verden tilfaller småbønder. Norge bidrar med en tredobling av støtten til klimatilpasning, og en stor satsing på matsikkerhet. Dette var hovedbudskapet til utviklingsministeren på et meget godt besøkt høynivåmøte om klimatilpasning i Afrika og små øystater, som det globale senteret for klimatilpasning (GCA) arrangerte. GCA har laget et stort klimatilpasningsprogram for Afrika (AAAP) og et tilsvarende program skal nå utarbeides for små øystater. Over ti statsledere deltok på møtet, sammen med en rekke ministre og ledere for internasjonale organisasjoner. Møtet ble åpnet av tidligere generalsekretær Ban Ki-moon og Senegals tidligere president, Macky Sall.  

Bilde av møte med ved matbodet
Rwandas miljøminister sammen med utviklingsministeren på møte i høyambisjonskoalisjonen. Foto: David Toovey

Sammen med Rwandas miljøminister, ledet utviklingsministeren det femte ministermøtet i høyambisjonskoalisjonen mot plastforurensing. Ministre og ambassadører fra over 30 medlemsland diskuterte felles prioriteringer for en effektiv og ambisiøs plastavtale. Målet er å skape økt engasjement frem mot siste forhandlingsmøte i Busan i november. Utviklingsministeren ønsket Kenya velkommen som koalisjonens 67. medlem og lanserte en ny ministererklæring fra koalisjonen. 

Utenriksministeren møtte lederen for FNs miljøprogram, Inger Andersen, for en samtale om arbeidet med den globale plastavtalen. Utviklingsministeren leder forhandlingene fra norsk side. Andersen ønsket bistand fra utenriksministeren til å ta opp sentrale forhandlingstema i sine samtaler med andre land, for å bidra til å bringe forhandlingene over mållinjen. 

Nedrustning 

Norge deltok på møtet for å fremme den internasjonale dagen for avskaffelse av kjernevåpen. Generalsekretær Guterres beklaget i sitt åpningsinnlegg at man ikke har kommet lenger i arbeidet med å avskaffe og fjerne slike våpen. Han påpekte at kjernevåpen utgjør en eksistensiell trussel, og uttrykte bekymring for at normene mot testing, spredning og bruk av kjernevåpen uthules. Guterres oppfordret Russland og USA til å gjenoppta en dialog om nedrustning sammen med andre kjernevåpenland, og vektla at ikke-spredning og nedrustning er to sider av samme sak. 89 land tok ordet. Tema som gikk igjen var støtte til ikkespredningsavtalen (NPT), prøvestansavtalen (CTBT), kjernevåpenstatenes ansvar for å gjenoppta nedrustning, humanitære og miljømessige konsekvenser av testing og bruk av kjernevåpen. Flere land ga også tilslutning til forbrudstraktaten (TPNW). 

Humanitært 

Høynivåuka har også rettet søkelyset mot humanitære kriser og flyktningers situasjon. Norge deltok på et møte om bærekraftige løsninger for internt fordrevne. Høykommissær Filippo Grandi og deltakerne la vekt på at tradisjonell humanitær respons ikke strekker til for komplekse og vedvarende kriser med fordrevne.  

Situasjonen for internt fordrevne ble også belyst da UNDP presenterte den andre utgaven av Georgetown-universitetets globale rapport om situasjonen for internt fordrevne. Diskusjonen dreide seg om hvordan bedre data kan bidra til god arbeidsdeling mellom land, utviklingsbanker og FN-organisasjoner.  

– Rohingyaene kom til oss, med barna sine, sa fredsprisvinner og nå sjefsrådgiver for overgangsregjeringen i Bangladesh, Mohammad Yunus, i det årlige møtet om rohingya-krisa tirsdag. – De har vokst opp. Nå har vi en hel generasjon med sinte, unge menn. Bangladesh sin innsats som vertskap for over en million rohingya-flyktninger ble rost av samtlige talere under arrangementet. Behovet for internasjonal innsats ble gjentatt. Et konkret forslag om at FN tar initiativ til en bred internasjonal konferanse om situasjonen ble støttet av flere talere.  

En rekke møter har tatt opp situasjonen i Sudan. Sudanske kvinner holdt sterke innlegg under et arrangement om seksuell vold i krigen i landet. De etterlyste helsetilbud til ofre og konkrete forpliktelser om beskyttelse. Norge understreket at man ikke vil kunne snakke om fred i landet uten at det tas et oppgjør med de massive overgrepene. 

Ministermøte for de minst utviklede landene (MUL) 

På det årlige ministermøtet i FN for de minst utviklede landene (MUL), sto implementeringen av Doha-programmet (DPoA) sentralt. Innleggene vektla Doha-prinsippene om fattigdomsbekjempelse, bærekraftig utvikling og styrking av klimamotstandskraft. Samtidig ble det oppfordret til økte investeringer, gjerne gjennom såkalte “gjeld for klima”-programmer, der gjeld byttes mot investeringer i klimatiltak. Behovet for gjeldsbehandling gikk igjen i de fleste innleggene. Norges innlegg vektla klimafinansiering, matsikkerhet, og gjeldshåndtering, og understreket sammenhengen mellom utvikling, fred og sikkerhet, og humanitær innsats.  

Fredsbygging 

På ministermøtet i Fredsbyggingskommisjonen ble reformen av FNs fredsbyggingsarkitektur diskutert. Reformen har som mål å forbedre hvordan FN jobber med fredsbygging, og skal følge opp anbefalingene fra Fremtidspakten. 41 ministre deltok, og det var bred enighet om viktigheten av å inkludere kvinner i alle deler av fredsbygging, samt å se sammenhengen mellom fredsbyggings - og konfliktforebygging. 

«Endrer vi ikke kurs, ender vi i en verden uten struktur og respekt for fred – om vi ikke er der alt.» FNs undergeneralsekretær DiCarlo, viste til FNs og generalsekretærens rolle i å sikre fred på det årlige møtet Friends of Mediation. Norges innlegg vektla folkeretten som en grunnstein i fredsdiplomatiet samt kvinners medvirkning i prosesser.