Midtveisevaluering av EØS-midlene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 22.02.2017
Når EØS-midlene for perioden 2009-14 avsluttes senere i år, vil planlagte resultater og virkninger bli oppnådd. Det viser en uavhengig gjennomgang.
– Regjeringen har investert mye tid i arbeidet med å bruke EØS-midlene strategisk og effektivt. Derfor er det tilfredsstillende at rapporten konkluderer med at Norges støtte både bidrar til å utjevne økonomiske og sosiale ulikheter i Europa og samtidig styrker Norges forbindelser og samarbeid med mottakerlandene, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.
Les mer: Hva er EØS-midlene?
Det er det britisk-baserte konsulentselskapet Centre for Strategy & Evaluation Services (CSE) som har fått i oppdrag å vurdere den generelle fremdriften og effektene av EØS-midlene.
Hovedfunn
|
Fyller finansieringsgap
Den uavhengige gjennomgangen viser også at EØS-midlene er tilpasset behovene i mottakerlandene, norske prioriteringer og at de er på linje med nasjonale/europeiske strategier. På den måten supplerer og utfyller EØS-midlene EUs egne strukturfond.
Dette gjelder særlig Norges støtte til justis- og politisamarbeid, sivilt samfunn og kultur.
Forlengelse sikret resultater
Selv om EØS-midlene samlet gjør det bra, påpekes det også utfordringer i rapporten. Det har for eksempel vært forsinkelser i gjennomføringen av programmer og tildeling av støtte til prosjekter.
Dette skyldes i hovedsak interne prosesser i EU som resulterte i at signering av avtalene mellom Norge og mottakerlandene ble forsinket. Ved å gi flere programmer og prosjekter 1 års forlengelse (fra 2016 til 2017), har Utenriksdepartementet tatt aktive skritt for å sikre at de planlagte resultatene og målene oppnås ved program- og prosjektavslutning senere i år.
– I løpet av 2017 lanserer vi en ny resultatportal for EØS-midlene på våre nettsider. Den vil gjøre det mulig å følge overføringene av penger helt ned til hvert enkelt prosjekt og løfte frem noen av resultatene som er oppnådd, sier Bakke-Jensen.
Eksempel på resultatStøtten til energieffektivisering i Polen er et eksempel på et program som kommer til å levere langsiktige resultater uten behov for ytterligere finansiering. Strømproduksjonen i Polen er i hovedsak basert på forurensende kull. Omlag 100 prosjekter har fått til sammen rundt 140 millioner euro til energieffektivisering og økt bruk av fornybar energi. Dette har resultert i modernisering av bygninger og installasjon av solcellepaneler. Utslippene av klimagasser kommer til å blir redusert med 500 000 tonn per år. |
Anbefalinger
Centre for Strategy & Evaluation Services kommer med 21 anbefalinger til Utenriksdepartementet for å styrke resultater og gjennomføringen av EØS-midlene ytterligere. Disse inkluderer å:
- utvide avtalene mellom Norge og EU om EØS-midlene fra 5 til 7 år gitt den tiden det tar å forhandle, godkjenne og utvikle programmer
- redusere antall programmer i den neste finansieringsperioden
- utvide norske programpartneres ansvar for kommunikasjon og rekruttering av norske partnere til samarbeidsprosjekter
- gi mer faglig støtte til nasjonale kontaktpunkt for EØS-midlene i mottakerlandene og programoperatører i utviklingen av programmer
- gjennomføre mer forskning på hvordan EØS-midlenes effekter og resultater er blitt integrert i mottakerlandenes politikk og praksis
– En rekke av disse anbefalingene har vi allerede fulgt opp i arbeidet med EØS-midlene for perioden 2014-21. Blant annet er avtalene mellom Norge og EU utvidet til 7 år. Resten skal vi diskutere og vurdere sammen med Island og Liechtenstein, sier EØS- og EU-ministeren.
Les mer:
|