Minekonvensjonens femte tilsynskonferanse i Kambodsja

Statssekretær Andreas Kravik deltok denne uken på den femte tilsynskonferansen for Minekonvensjonen i Kambodsja. Den forrige tilsynskonferansen ble holdt i Oslo i 2019.

Bilde av mann på befaring i mineryddeklær med norsk flagg, sammen med en lokal minerydder.
Foto: Norsk Folkehjelp

– Minekonvensjonen har reddet tusenvis av liv siden den ble vedtatt i Oslo i 1997. Det er viktigere enn noensinne å bevare og styrke forbudet mot antipersonellminer i konvensjonen, sier Kravik.

Stater, FN, sivilt samfunn og overlevende var samlet i Siem Reap, Kambodsja, for å gjøre opp status for oppfølgingen av forpliktelsene i konvensjonen. Konferansen vedtok en handlingsplan for de neste fem årene og en politisk erklæring som fordømmer enhver bruk av antipersonellminer. Bruken av antipersonellminer har økt de siste årene, hovedsakelig på grunn av Russlands massive bruk i Ukraina

– 27 år etter at Minekonvensjonen ble vedtatt i Oslo, er den dessverre like aktuell. Vi er bekymret over økt bruk av antipersonellminer i flere væpnede konflikter. Dette er våpen som ikke har noen plass i moderne krigføring, og som påfører sivilbefolkningen store lidelser i årtier etter at krigen tar slutt, sier Kravik.

Konvensjonen forplikter minerammede land til å rydde, og alle medlemsland til å bidra til dette arbeidet og til å støtte mineofre. Norge bidrar finansielt til minerydding i over 20 land gjennom organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Halo Trust og Mines Advisory Group. Støtte til global mineinnsats er et viktig bidrag til beskyttelse av sivile og til lokalsamfunn som er rammet av væpnet konflikt, og er en utenrikspolitisk prioritet for Norge.