Møte i dialogforum for skog- og trenæringen
Nyhet | Dato: 08.05.2024 | Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matminister Geir Pollestad inviterte mandag 7. mai til møte i Dialogforum for skog- og trenæringen. Tema for møtet var kunnskapsbehov om arealbruk og klima innenfor den skog- og trebaserte verdikjeden.
- Denne regjeringen ser på skogen og verdikjedene som bygger på skogen som helt sentrale verktøy for å lykkes med de omstillingene vi står midt oppe i – det grønne skiftet og klimautfordringene. Så er det viktig at denne omstillingen skjer basert på solid kunnskap. Kunnskapen får en helt egen tyngde dersom ulike kunnskapsmiljøer går sammen og står bak, sa Landbruks- og matministeren
Kunnskapsbehov
Deltagerne fremmet et felles forslag om en kunnskapssammenstilling om hvordan skogsektoren i Norge kan bidra til reduserte klimagassutslipp. Hensikten med en slik utrdening vil være å beskrive hva vi vet, hvor det er behov for mer kunnskap og fakta, og hvilke vurderinger som krever politiske avveininger. Deltagerne pekte også på kunnskapsbehov knyttet til skogbrukets produksjonsarealer, der et mest mulig presist naturskogkart, konsekvenser for skogens produksjonspotensiale av avskoging og ulike EU-regelverk som berører skogsektoren var prioriterte tema.
-Når vi snakker om «klima- og naturkrisen» i en felles betegnelse tar vi for lett på at det finnes målkonflikter i dette bildet, sa landbruks- og matministeren. – Det er viktig at vi går inn i de problemstillingene og tar den diskusjonen. Han viste videre til målet om skogvern der 10 prosent av skogarealet skal settes av til bevaring og det ikke skal drives hogst.
Tettere kobling
Dialogforum for skog- og trenæringen ble opprettet i 2019 som et av hovedtiltakene i strategidokumentet "Skog- og trenæringa – ein drivar for grøn omstilling". Det består av en rekke organisasjoner som representerer skognæringen, skogindustrien samt forskning, utdanning og innovasjon innenfor verdikjeden. Forumet skal bidra til tettere koblinger i og mellom aktører i hele verdikjeden, og legge til rette for dialog mellom næring, kunnskapsmiljøer, virkemiddelapparatet og myndigheter.