Møte i Nasjonal ressursgruppe for økologisk jordbruk

Landbruks- og matminister Geir Pollestad ledet i går møte i Nasjonal ressursgruppe for økologisk jordbruk med aktører fra hele verdikjeden for økologisk mat. Temaet for møtet var selvforsyning, økologisk jordbruks spydspissfunksjon og etterspørselen etter økologisk mat.

Fra Økomøtet 2024
På møtet deltok representanter fra hele verdikjeden for økologisk jordbruk: Produsenter, grossister, matindustri, offentlige innkjøpere, forvaltning, dagligvarekjedene og organisasjoner i landbruket. Landbruks- og matminister Geir Pollestad ønsket velkommen og ledet første del av møtet, mens statssekretær Wenche Westberg ledet andre del. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk jordbruk har en spydspissfunksjon i det norske jordbruket og bidrar til å utvikle det norske jordbruket i en mer miljøvennlig retning. Det gjøres ved at man i økologisk jordbruk tar i bruk og utvikler nye metoder.

På møtet fikk deltakerne høre hvordan grønnsaksprodusent og styremedlem Camilla Rostad i Innlandet Bondelag bruker kunnskap og erfaringer fra økologisk produksjon i sin konvensjonelle produksjon, og hvordan rådgiver Silja Valand i Norsk Landbruksrådgiving bruker økologiske metoder i sin rådgivning til både økologiske og konvensjonelle produsenter.

– Økologisk landbruk har en viktig spydspissfunksjon for hele landbruket. Det bidrar til mindre bruk av plantevern, og fremmer god jordhelse. Gjennom møte i Landbrukets Økoløft har vi fått gode eksempler på hvor viktig økologisk jordbruk er for landbruket ellers, sier Landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Også etterspørselen etter økologiske produkter ble diskutert på møtet. Agri Analyse presenterte foreløpige funn fra sin undersøkelse av den «egentlige etterspørselen» etter økologiske produkter. Frukt- og bærprodusent Astrid Bjørnson fortalte om hvordan hun lykkes med å selge sine produkter gjennom ulike salgskanaler.

På møtet denne gangen deltok representanter fra hele verdikjeden for økologisk jordbruk: Produsenter, grossister, matindustri, offentlige innkjøpere, forvaltning, dagligvarekjedene og organisasjoner i landbruket. Landbruks- og matminister Geir Pollestad ønsket velkommen og ledet første del av møtet, mens statssekretær Wenche Westberg ledet andre del.

Nasjonal ressursgruppe for økologisk jordbruk består av representanter for hele verdikjeden for økologisk jordbruk: TINE, Rørosmeieriet, Nortura, Gartnerhallen, Felleskjøpet, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), Stiftelsen Norsk Mat, Mattilsynet, Biologisk-dynamisk Forening, Bondens marked, Norges Bygdeungdomslag, Matvalget, BAMA, Naturbruksskolenes forening, Norgesmøllene, Kjøtt- og Fjørfebransjens landsforbund, NorgesGruppen, Coop, Rema 1000, Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Landbruksdirektoratet.

I tillegg til medlemmene av styringsgruppen, som er følgende:

- Norges Bondelag, 2.nestleder Bodhild Fjelltveit

- Norsk Bonde- og Småbrukarlag, leder Tor Jacob Solberg

- Norsk Landbruksrådgiving, direktør Bjarne Holm

- Statsforvalteren, Anstein Lyngstad, seksjonsleder jordbruk Statsforvalteren i Trøndelag

- Debio/Debio Info, daglig leder Johan Frøstrup

- Økologisk Norge, fungerende daglig leder Kari Marte Sjøvik

Nasjonal ressursgruppe møtes to ganger i året. Høstmøtene er bredt innrettet med deltakere fra alle aktørene i Nasjonal ressursgruppe (hele verdikjeden), mens vårmøtene har et smalere tema der aktører som er særskilt berørt av det aktuelle temaet er til stede.

Landbrukets økoløft er et prosjekt som jobber for at flere norske bønder skal produsere økologisk mat, og for at det skal bli større utvalg og forbruk av norske økologiske varer i butikkene. Formålet med prosjektet er å bidra til økt produksjon, omsetning og forbruk av norsk økologisk mat.