Mottok rapport om kompetansebehovet for havvind i Norge

Nasjonalt Kompetansesenter for havvind har laget en rapport som har kartlagt kompetanse- og kapasitetsbehovene til den norske ambisjonen for havvind. Den viser at det er behov for titusenvis av årsverk for å nå regjeringens havvindambisjoner.

Statssekretær Astrid Bergmål (t.h) mottok VindKOMP-rapporten fra bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri (t.h) og CEO Rune Klausen i Nasjonalt Kompetansesenter for havvind den 15. oktober 2024.
Statssekretær Astrid Bergmål (t.h) mottok VindKOMP-rapporten fra bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri (t.h) og CEO Rune Klausen i Nasjonalt Kompetansesenter for havvind den 15. oktober 2024. Foto: Margrete Løbben Hanssen / ED

Rapporten ble levert til statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartementet 15. oktober.

­– Et helt sentralt mål med regjeringens havvindssatsing er industriutvikling og å skape arbeidsplasser. Rapporten viser at vi har et stort behov for arbeidskraft og kompetanse innen havvind fremover. Dette gir muligheter, særlig for de som i dag er tilknyttet olje- og gassnæringen og industri som i tida fremover vil trenge flere bein og å stå på, sier statssekretær Bergmål. 

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt Kompetansesenter for havvind som en del av VindKOMP-prosjektet. De har kartlagt kompetanse- og kapasitetsbehovene til den norske ambisjonen for havvind. Målet til regjeringen er å tildele 30 GW havvind innen 2040, og oppnå et eksportmål på 10 prosent av det internasjonale havvindmarkedet innen 2030.

Rapporten er tilgjengelig her:

Noen hovedfunn i rapporten:

  • Med en levetid på 41 år vil en flytende havvindpark på 1.5 GW kreve 22 150 årsverk, mens en bunnfast havvindpark på samme størrelse vil kreve 19 400 årsverk.
  • Majoriteten av årsverkene vil være operatører og teknikere (65 prosent), etterfulgt av ingeniører (18 prosent) og maritimt mannskap (10 prosent).
  • Analysene viser at det ligger an til å bli en rask opptrapping av etterspørsel etter kapasitet frem mot 2030. Deretter vil det bli en mer stabil økning frem til et toppunkt på over 15 600 årsverk i årene 2038 og 2039. Dette er direkte årsverk knyttet til havvindparker på norsk sokkel. Ringvirkninger vil komme i tillegg til dette.
  • Norge har et eksportmål på 10 prosent av det globale havvindmarkedet innen 2030. En klar eksportstrategi er nødvendig for å sikre at norske aktører kan ta en større del av verdikjeden.

Regjeringen er godt i gang med å følge opp ambisjonen om å tildele prosjektområder for 30 GW havvindproduksjon innen 2040. Innretningen av et støtteprogram for flytande havvind i områdene Vestavind F og Vestavind B har nylig vært på høring. Et slikt program skal bidra vesentlig til utviklingen av flytende havvind, og regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2025 at støtteprogrammet får en kostnadsramme på 35 milliarder kroner.

Regjeringen sikter på å gjennomføre neste utlysingsrunde for havvind i 2025. Deretter ønsker regjeringen å gjennomføre jevnlige utlysingsrunder og støttekonkurranser fram mot 2040.

 

Pressemelding fra VindKOMP: Norsk havvindsatsning vil kreve titusenvis av årsverk

Fakta om VindKOMP:

VindKOMP er et samarbeid mellom sentrale aktører innen havvind, inkludert Norsk Industri, utdanningssektoren og flere industripartnere. Det er Nasjonalt kompetansesenter for havvind som eier og fasiliterer prosjektet. Prosjektet har som mål å kartlegge hvilke kompetansebehov og ressurser som trengs for å bygge en konkurransedyktig havvindindustri i Norge. Ved å analysere kapasitets- og kompetansebehov legger VindKOMP grunnlaget for Norges satsing på havvind, både på norsk sokkel og internasjonalt. VindKOMP ble startet av Norsk Industri høsten 2023 med finansiell støtte fra Energidepartementet, Norsk Industri, Offshore Norge, Fornybar Norge og flere større industrielle samarbeidspartnere. Nasjonalt kompetansesender for havvind holder til i Kristiansand.