Mottok rapporten «Strategisk gjennomgang av Havforskningsinstituttet»

Nærings- og fiskeridepartementet har mottatt rapporten «Strategisk gjennomgang av Havforskningsinstituttet» fra konsulentselskapet Deloitte AS.

Målet med gjennomgangen er å bidra til at Norge også i framtiden har et faglig sterkt Havforskningsinstitutt, som bidrar til et solid kunnskapsgrunnlag for bærekraftig forvaltning av ressursene i våre kyst- og havområder.

Havforskingsinstituttet (HI) har vært gjennom en lang periode med vekst i både oppgaver og bevilgninger. Omfanget og antallet oppgaver innenfor mandatet til HI har vokst som følge av et økt kunnskapsbehov for å sikre vekst i havnæringene, forstå påvirkningen fra klima- og miljøendringer, internasjonalisering og behov for mer helhetlige forvaltningssystemer.

Veksten i driftsbevilgningen har imidlertid avtatt de siste årene, samtidig som det har vært en kostnadsvekst, blant annet knyttet til drivstoff og andre innsatsfaktorer. Med rammene i de statlige budsjettene framover tatt i betraktning, bør utviklingen av HI planlegges uten å basere seg på økt budsjettvekst. Ny teknologi gir flere muligheter for HI, men den økende mengden data krever styrket infrastruktur og ny kompetanse for effektiv håndtering. Det er en stor utfordring å få til denne nødvendige omstillingen.

Oppdraget har vært: «Å vurdere om det er elementer ved departementets overordnede styring, rammer og innretning av Havforskningsinstituttet som bør endres for å sikre god styring og måloppnåelse framover. I tillegg skal instituttets rolleutøvelse og utførelse av samfunnsoppdraget gjennomgås.» Berørte departementer, -etater, -forskningsinstitusjoner og andre interessenter har kommet med innspill til rapporten.

I arbeidet har det blitt identifisert og anbefalt endringsområder og konkrete tiltak, både innenfor departementets og instituttets ansvarsområder. Se rapporten her: Strategisk gjennomgang av Havforskningsinstituttet.pdf

Noen av anbefalingene

  • Foreta en helhetlig digital transformasjon og ta i bruk teknologi som på sikt effektiviserer kunnskapsproduksjonen.
  • Tydeligere prioriteringer
    • Forvaltningens behov bør styre innsatsen, redusere innsatsen på markedsnære områder.
    • Styrke samarbeidet om utvikling av kunnskapsgrunnlag i kystsonen, hvor det er mange aktører innenfor både næringsliv og offentlige myndigheter.
  • Definere bedre hvem som har ansvar for ulike deler av kunnskapsgrunnlaget. Både innenfor ulike sektormyndigheter, myndighetsnivå og næringsliv. Unngå unødvendig overlapp og få på plass bedre systemer for finansiering av behovet.

Oppfølging

Nærings- og fiskeridepartementet vil sammen med berørte departementer og i dialog med HI gå gjennom rapporten og komme tilbake til oppfølging.