Nå kan kandidater til kostholdsutmerkelsene nomineres
Nyhet | Dato: 08.09.2023 | Helse- og omsorgsdepartementet
Myndighetene har siden 2020 gitt utmerkelser til aktører i matvarebransjen som bidrar til et sunnere kosthold. Nå kan matvarebransjen nominere kandidater til utmerkelsene for 2023.
– Vi ønsker at det skal være lettere for folk å velge sunne matvarer. Da har matvarebransjen en sentral rolle, og utmerkelsene bidrar til å gi oppmerksomhet til godt arbeid på kostholdsområdet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Fristen for å nominere kandidater til utmerkelsene er 15. oktober 2023.
Myndighetene samarbeider med matvarebransjen om å gjøre det enklere for folk å velge sunt. En rekke aktører i matvarebransjen har forpliktet seg til arbeidet gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold (helsedirektoratet.no).
Betydning for folkehelsa
Matvarebransjen kan legge til rette for sunne valg ved å lage eksisterende produkter sunnere, lanseres nye og sunnere produkter og matretter, eller ved å markedsføre disse produktene på en god måte.
– Et sunt og godt kosthold er bra for folkehelsa. Vi ser frem til å få inn mange gode nominasjoner og ønsker alle lykke til, sier Kjerkol.
To kategorier
Utmerkelsene deles ut i to kategorier, en i kategorien sunnere produkter og én i kategorien sunnere markedsføring.
Konkurransen er for aktørene som er med i Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Aktørene nominerer seg selv.
Nominasjonen er åpen frem til 15. oktober (helsedirektoratet.no). Vinnerne kåres på nyåret 2024.
Tidligere vinnere
Matvarebransjen har i de senere årene redusert mengden salt og sukker i flere matvarer. I tillegg har de jobbet for å øke forbruket av mat vi må spise mer av, som for eksempel fisk og grove kornprodukter.
Forbruket av sukker har gått ned, mens det har ikke lykkes like godt å øke forbruket av fisk, frukt, bær og grønnsaker.
Vinnerne av utmerkelsene i 2020 var TINE og MENY. I 2021 var det Mills og KIWI som gikk av med seieren i de to gruppene. Fjorårets utmerkelser gikk til Grilstad og Baker- og Konditorbransjens Landsforening.