Nå skal klokken stilles til sommertid
Pressemelding | Dato: 26.03.2024 | Nærings- og fiskeridepartementet
Husk å stille klokken natt til søndag 31. mars. Klokken skal stilles en time fram og vi går fra normaltid til sommertid.
– Det at vi nå stiller klokken en time frem, betyr lysere ettermiddager og at det er vår i luften. Ved å stille klokken en time frem «mister» vi timen mellom klokken 02:00 og 03:00. Denne timen vil vi imidlertid få tilbake til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Som ansvarlig for Justervesenet er det næringsministeren som bestemmer hva som er riktig tid her i landet.
Skal vi ikke snart slutte å stille klokka?
Mange lurer på hvor lenge vi skal fortsette med vintertid og sommertid. I EU har det pågått en diskusjon over tid om landene skal slutte å stille klokka. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union.
– Vi kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av flere hensyn, blant annet til næringslivet, vil det være en fordel å ha samme løsning som våre nærmeste naboland, sier næringsministeren.
Fakta om sommertid
- Forslaget om å slutte å stille klokken to ganger i året legger opp til at hvert land skal få velge tidssone. Dermed risikerer vi at noen av de landene vi deler tid med i dag – alle som følger sentraleuropeisk tid – bytter tidssone. Det kan bety at vi må stille klokken oftere enn før når vi drar utenlands – selv om det bare er en kort tur i Europa – slik vi allerede gjør om vi drar for eksempel til Storbritannia eller Finland.
- I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning som oss. Russland og Island har det ikke.
- Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.