Næringsministeren åpner nytt innovasjonssenter for romvirksomhet

I dag markerer næringsministeren den offisielle åpningen av en ESA Phi-Lab i Tromsø. Senteret skal bidra til utvikling av ny teknologi som skal dekke arktiske behov.

Næringsministeren under åpningen av det nye innovasjonssenteret
Foto: NFD / Sandra Godtlibsen

– Det er en stor glede for meg å åpne ESA Phi-Lab Norway her i hjembyen min, Tromsø. Denne byen har blitt et kraftsentrum for norsk rom-næring. Det er det mange som har jobbet aktivt for, og er ikke noe som har kommet av seg selv, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

ESA Phi-Lab er et innovasjonssenter tilknyttet Den europeiske romorganisasjonen ESA (European Space Agency), og skal legge til rette for europeisk samarbeid, både innen akademia, industri og for investeringer. Senteret skal bidra til utviklingen av nye rombaserte teknologier og tjenester, som spesielt skal dekke arktiske behov. Dette kan være knyttet til forvaltning, miljø, ressurser og sikkerhet.

Økt samarbeid om jordobservasjon mellom medlemslandene i ESA kan gi tilgang til flere ressurser, og legge grunnlaget for å skape de beste løsningene for Arktis. Phi-Lab er et ganske nytt konsept, men ESA planlegger etter hvert et helt nettverk av slike innovasjonssentre, som Phi-Laben i Tromsø vil bli en del av.

Senteret er etablert av et konsortium av norske aktører: Kongsberg Satellite Services (KSAT), NORCE, Universitetet i Tromsø, Norinnova, Akvaplan-Niva og Jordobservasjon Tromsø AS.

Satser på romvirksomhet

Regjeringen er tydelige på at romindustrien er et viktig satsingsområde. Deler av Phi-Laben er nemlig finansiert av den norske stat, gjennom medlemskapet i ESA.

– Dette er en av de mest fremtidsrettede og raskest voksende næringene som finnes. Phi-Lab er nok en milepæl på en reise som bare så vidt har begynt, sier næringsminister Cecilie Myrseth.