Næringsministeren foreslår Fensfelt-prosjekt som MSP-prosjekt

Regjeringen tar et viktig skritt for norsk mineralnæring og det grønne skiftet. Næringsminister Cecilie Myrseth kunngjør at hun har fremmet Rare Earth Norway AS (REN) sitt prosjekt i Fensfeltet til vurdering som et Minerals Security Partnership (MSP)-prosjekt.

Fensfeltet i Telemark er Europas største kjente forekomst av sjeldne jordarter, inkludert neodym og praseodym, som brukes i produksjon av sterke magneter til blant annet havvindturbiner, motorer til e-biler og forsvarsteknologi. Rare Earth Norway AS planlegger en fullelektrisk underjordsdrift med lavt klima- og naturavtrykk. Prosjektet er det første fra Norge som foreslås til MSP.

– Utviklingen av Fensfeltet markerer en milepæl for norsk mineralnæring og vår innsats for det grønne skiftet. Jeg besøkte selv Fensfeltet i oktober og så den store verdien dette prosjektet representerer, ikke bare for regionen, men også for Norge. REN sitt arbeid med utvinning av sjeldne jordarter fra Europas største kjente forekomst i Telemark viser at Norge har potensial til å styrke sin rolle som en viktig leverandør av kritiske råmaterialer og styrke vestlige verdikjeder, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Betydningen av MSP-status

Minerals Security Partnership er et internasjonalt samarbeid mellom 14 land og Europakommisjonen. Rare Earth Norways prosjekt er nå oversendt til MSP, som skal gjennomgå og forhåpentligvis godkjenne prosjektet. Prosjekter som godkjennes av MSP får tilgang til et betydelig investeringsnettverk og anerkjennelse for å oppfylle høye krav til bærekraft og ansvarlig ressursutvinning.

– En godkjenning fra MSP kan åpne dører for REN til å tiltrekke seg investeringer og samarbeidspartnere på tvers av landegrenser. Dette er avgjørende for å realisere prosjektet og styrke Norges posisjon som en troverdig leverandør av kritiske mineraler, sier Myrseth.

Positive ringvirkninger for Norge

Dersom prosjektet blir realisert, kan det gi økt sysselsetting og verdiskaping i Telemark-regionen, og bidra til å redusere vestlig avhengighet av ikke-bærekraftige leverandører.

– Dette er en mulighet for Norge til å vise at vi er et land der nye prosjekter innen kritiske mineraler har støtte og kan realiseres. Fensfeltet kan bli et viktig bidrag til en mer bærekraftig og robust globalverdikjede for sjeldne jordarter, sier Myrseth.

Regjeringen vil utnytte Norges konkurransefortrinn for å videreutvikle eksisterende virksomhet og bygge nye næringer i en verden som stadig er i endring. Med en ny industrimelding skal regjeringen legge til rette for omstilling, bidra til reduserte utslipp og redusere sårbarhet i kritiske verdikjeder.

Norsk mineralstrategi og fremtidige prosjekter

Regjeringen lanserte i 2023 en ambisiøs mineralstrategi med en målsetning om å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring. Det ble pekt på behovet for å utvikle bilateralt samarbeid med blant andre EU, Tyskland, Frankrike og USA. Regjeringen vil også legge frem forslag til en ny minerallov til våren, som ytterligere skal styrke grunnlaget for mineralnæringen i Norge.

– Tall fra Direktoratet for mineralforvaltning viser at interessen for mineralutvinning i Norge øker. Dette viser at vi har et betydelig potensial for videre utvikling, avslutter Myrseth.

Kontakt: For ytterligere informasjon, kontakt kommunikasjonsrådgiver Helene Hoddevik Mørk i Nærings- og fiskeridepartementet på e-post hhm@nfd.dep.no.