Næringsministeren med næringslivsdelegasjon til Brasil

Næringsminister Cecilie Myrseth besøker Brasilia og Rio de Janeiro fra 22. til 25. oktober, der skal hun delta på ministermøte i G20 om handel og investeringer, og fremme næringslivssamarbeid mellom Norge og Brasil.

– Brasil er en av verdens største økonomier, og et viktig land for norsk næringsliv. Vi ønsker å styrke det handelspolitiske samarbeidet gjennom en frihandelsavtale, og dette er et viktig tema under besøket, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Det pågår forhandlinger mellom EFTA og Mercosur om en frihandelsavtale, og besøket vil benyttes til å fremme disse forhandlingene.

G20 er et strategisk samarbeid for de viktigste økonomiene i verden. Disse representerer totalt 80 % av verdens BNP, 75 % av verdenshandelen og rundt 2/3 av verdens befolkning. Brasil har formannskapet i 2024. Norge er invitert til toppmøtet som ett av åtte gjesteland under Brasils formannskap.

– Norge er et lite land, med en åpen økonomi og vi har store gevinster av handel med andre land. Ministermøtet er en viktig møteplass, og jeg ser frem til å møte handelsministrene fra G20-landene for å diskutere hvordan vi kan tilrettelegge for handel og investeringer, sier næringsminister Myrseth.

Næringsministeren skal også åpne en næringslivskonferanse i Rio de Janeiro. Innovasjon Norge organiserer en egen næringslivsdelegasjon i tett samarbeid med norsk næringsliv.

Fakta om økonomiske forbindelser mellom Norge og Brasil

Norsk næringsliv i Brasil har en særlig sterk posisjon innen olje og gass / maritim offshore, men har også omfattende virksomhet innen andre sektorer som aluminium, gjødsel og fornybar energi. Norge eksporterte varer og tjenester for 15 milliarder kroner til Brasil i 2023, og importerte varer og tjenester for 23 milliarder kroner.

Fakta om G20

  • G20-landene er Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Sør-Korea, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Tyrkia, Storbritannia og USA, foruten EU og AU. Formannskapet går på rundgang mellom landene.
  • G20 utgjør en strategisk, multilateral plattform som knytter sammen de viktigste økonomiene. G20 har en strategisk rolle i å sikre fremtidig global økonomisk utvikling og vekst.
  • Samlet representerer G20-landene 80 % av verdens BNP, 75 % av verdenshandelen og om lag 2/3 av verdens befolkning. G20-landene står for om lag 80 % av verdens CO2 -utslipp.
  • På invitasjon fra landet som har formannskapet, inviteres internasjonale og regionale organisasjoner til å delta i G20- samarbeidet, for eksempel IMF, Verdensbanken, OECD, WHO, WTO, ILO og ASEAN.
  • Hvert år inviterer formannskapet noen få gjesteland, som fullt ut deltar i arbeidet i G20. 
  • G20-samarbeidet er uformelt, og politiske beslutninger som treffes av gruppen er ikke rettslig bindende. Omforente posisjoner avstemt i G20-kretsen av de aktuelle landene forfølges og søkes omsatt i relevante internasjonale organisasjoner og mer bindende prosesser.

Mer info om G20 her.