Næringsministeren på G20-møte i Brasilia

Næringsminister Cecilie Myrseth deltok på G20-ministermøte om handel og investeringer og bærekraftig utvikling Brasilia, 24. oktober. På møtet vedtok handelsministrene innspill til høynivåmøtet for lederne av G20-landene som finner sted i Rio de Janeiro i november.

Cecilie Myrseth møter Claudio Castro, guvernør i Rio de Janeiro.
Cecilie Myrseth i samtale med Claudio Castro, guvernør i Rio de Janeiro.

– I G20-arbeidet med handel og investeringer har Norge understreket viktigheten av å videreutvikle internasjonal handel på en slik måte at den bidrar til bærekraftig utvikling. Handel og bærekraftstiltak må være gjensidig støttende. Norge fremhevet betydningen av internasjonalt samarbeid for å beskytte og utvikle det multilaterale handelssystemet forankret i WTO for å sikre sosial og økonomisk utvikling og miljømessig bærekraft, sier Cecilie Myrseth.

Det brasilianske formannskapet i G20 har hatt fire målsettinger for arbeidet med handel og investeringer:

  1. Etablere et sett med overordnede prinsipper for handel og bærekraftig utvikling, blant annet for å sikre at miljørelaterte handelstiltak ikke fører til diskriminering og proteksjonisme
  2. Rette søkelyset mot tiltak som fremmer kvinners deltakelse i internasjonal handel ved å utarbeide en liste med eksempler på effektive tiltak
  3. Vedta en uttalelse om hvordan investeringsavtaler kan fremme bærekraftig utvikling
  4. Vedta en erklæring om reform av det internasjonale handelssystem (WTO)

I tilknytning til G20-møtet gjennomførte næringsministeren møter med Storbritannias nye nærings- og handelsminister Jonathan Reynolds, Brasils visepresident og handelsminister Geraldo Alckmin, Argentinas utenriks- og handelsminister Diana Mondino og statssekretær Helene Budliger Artieda

fra Sveits. Myrseth benyttet også anledningen til å hilse på USAs handelsrepresentant Katherine Tai, EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis, Koreas handelsminister Inkyo Cheong, Nederland utenrikshandelsminister Reinette Klever og Kinas internasjonale handelsrepresentant og visehandelsminister Wang Shouwen. 

EFTA-landene Island, Liechtenstein, Norge og Sveits er i forhandlinger med Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay om en handelsavtale.[1] Handelsavtaleforhandlingene var tema på næringsministerens møter med representantene for Brasil, Argentina og Sveits.

- Norge ønsker å styrke handelssamarbeidet med Mercosur-landene gjennom en handelsavtale, og dette var tema i mine møter med Brasil og Argentina. Vi har en ambisjon om å avslutte forhandlingene så raskt som mulig, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

[1] https://www.regjeringen.no/no/tema/naringsliv/handel/nfd---innsiktsartikler/frihandelsavtaler/partner-land/mercosur/fakta-om-frihandelsavtalen-med-mercosur/id2666463/

Fakta om G20

  • G20 utgjør en strategisk, multilateral plattform som knytter sammen de viktigste økonomiene for å sikre fremtidig global økonomisk utvikling og vekst.
  • G20-landene er Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Sør-Korea, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Tyrkia, Storbritannia og USA, i tillegg til EU og Australia. 
  • Formannskapet går på rundgang mellom G20-landene. I tillegg inviteres noen gjesteland, som fullt ut deltar i arbeidet.
  • Samlet representerer G20-landene 80 prosent av verdens BNP, 75 prosent av verdenshandelen og om lag 2/3 av verdens befolkning. G20-landene står for om lag 80 prosent av verdens CO2 -utslipp.
  • Internasjonale og regionale organisasjoner som for eksempel IMF, Verdensbanken, OECD, WHO, WTO, ILO og ASEAN, inviteres til å delta i G20- samarbeidet på vegne av landet som har formannskapet.
  • G20-samarbeidet er uformelt, og politiske beslutninger som treffes av gruppen er ikke rettslig bindende. Omforente posisjoner avstemt i G20-kretsen av de aktuelle landene forfølges og søkes omsatt i relevante internasjonale organisasjoner og mer bindende prosesser.