Natt til søndag skal klokka stilles én time tilbake

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Søndag 29. oktober 03:00 stiller vi klokka tilbake til normaltid.

Bilde av næringsminister og klokke

– Nå må vi være innstilt på mørkere ettermiddager, men A-mennesker som meg vil få gleden av en lysere start på dagen, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Som ansvarlig for Justervesenet er det næringsministeren som bestemmer hva som er riktig tid her i landet. Når vi nå stiller klokka én time tilbake fra 03:00 til 02:00, «får» vi en time ekstra.

Skal vi slutte å stille klokka?

I 2018 foreslo Europakommisjonen å avskaffe praksisen med å stille klokka. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union, og en beslutning er foreløpig ikke tatt. I EU er det tre standard tidssoner: vesteuropeisk, sentraleuropeisk og østeuropeisk. De fleste landene i EU følger sentraleuropeisk tid, det gjør også Norge.

Forslaget legger opp til at medlemslandene velger sin normaltid, det vil si at de velger om de vil videreføre vintertid som normaltid eller velge sommertid som ny normaltid. Dette kan føre til økte tidsforskjeller i EU.

– Av hensyn til næringslivet vil det være gunstig å ha samme løsning som våre nærmeste naboland. Derfor avventer vi beslutningen fra EU før vi tar stilling til dette, men det er sannsynlig at vi legger oss på samme linje som dem, sier Vestre.

I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning. Russland og Island har det ikke.

Grønn omstilling

Det er ikke bare klokka som skal stilles. Også næringslivet er i en omstillingsfase som blir svært viktig for Norge fremover.

– Jeg bruker ofte begrepet «omstilling». Ikke bare i forbindelse med stilling av klokken, men spesielt fordi Norge skal gjennom den største omstillingen i historien. Vi skal kutte utslipp i raskt tempo og sikre at Norge forblir et attraktivt sted å investere i og legge grønn industri til, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Tidligere i år lanserte nemlig regjeringen et oppdatert veikart for det grønne industriløftet, som omfatter ni satsningsområder og nesten 150 tiltak som skal bidra til økt grønn verdiskaping i ny og eksisterende industri, økt eksport og til at Norge kan halvere våre klimagassutslipp innen 2030.

Derfor har vi sommertid

Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.