Nominasjon til kostholdsutmerkelser er åpen
Nyhet | Dato: 03.09.2024 | Helse- og omsorgsdepartementet
Siden 2020 har myndighetene gitt utmerkelser til aktører i matvarebransjen som bidrar til et sunnere kosthold. Nå kan matvarebransjen nominere kandidater til utmerkelsene for 2024.
– Regjeringen ønsker at det skal være lettere for folk å velge sunt. Disse utmerkelsene bidrar til å gi oppmerksomhet til godt arbeid på kostholdsområdet, og premierer aktører som inspirerer oss og får oss til å spise sunnere. Jeg håper det kommer mange nominasjoner i år, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
Nærmere hundre aktører har forpliktet seg til arbeidet med å gjøre det enklere for forbrukere å velge sunt gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold.
Betydning for folkehelsa
Å legge til rette for sunne valg kan gjøres ved å lage eksisterende produkter sunnere, lansere nye og sunnere produkter og retter, eller ved å markedsføre de sunnere produktene på en god måte.
Fristen for å nominere kandidater til utmerkeselen er 20. oktober 2024.
Intensjonsavtalens utmerkelser 2024 - Helsedirektoratet
To kategorier
Utmerkelsene deles ut i to kategorier, én i kategorien "sunnere produkter" og én i kategorien "sunnere markedsføring".
Konkurransen er for aktørene som er med i Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Aktørene nominerer seg selv.
Nominasjonen er åpen fra 2. september til 20. oktober. Vinnerne kåres på nyåret 2025.
Tidligere vinnere
Matvarebransjen har i de senere årene redusert mengden salt og sukker i flere matvarer. I tillegg har de jobbet for å øke forbruket av mat vi må spise mer av, som for eksempel fisk og grove kornprodukter. Forbruket av sukker har gått ned, mens det har ikke lykkes like godt å øke forbruket av fisk, frukt, bær og grønnsaker.
Vinnerne av utmerkelsene i 2020 var TINE og MENY. I 2021 gikk Mills og KIWI av med seieren i de to gruppene. I 2022 var det Grilstad og Baker- og Konditorbransjens Landsforening som vant hver sin klasse, mens i fjor gikk utmerkelsene til Fjordland og Opplysningskontoret for frukt og grønt.