Norden står sammen i felles klimainnlegg i Den internasjonale domstolen

FNs primære domstol skal gi en rådgivende uttalelse som skal ta stilling til staters forpliktelser etter folkeretten til å beskytte klimaet mot klimagassutslipp

- Klimaendringene utgjør en eksistensiell trussel for nåværende og fremtidige generasjoner. Vi trenger ambisiøse klimamål og umiddelbar handling. Det store engasjementet i saken fra hele verdenssamfunnet vitner om sakens betydning og omfang, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

I løpet av de neste to ukene vil 97 land og elleve internasjonale organisasjoner presentere sine syn om å beskytte klimaet for Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag. Saken ligger an til å bli den største i Domstolens 79 år lange historie målt i skriftlige og muntlige innlegg.

Norge har sammen med Danmark, Finland, Island og Sverige gått sammen om felles skriftlig (PDF) og muntlig innlegg i saken. Innlegget gjør rede for de nordiske landenes syn på staters klimaforpliktelser etter folkeretten, og fokuserer særlig på Parisavtalens helt sentrale rolle. 

-Klimautfordringene vi står overfor er globale, og de krever samarbeid på tvers av landegrensene. De nordiske landene har lenge hatt både tradisjon og ambisjon på klima- og miljøområdet, og derfor er vi glade for at Domstolen nå skal vurdere dette viktige spørsmålet. Norden står samlet bak et tydelig innlegg om folkerettslige forpliktelser knyttet til klima og miljø, og vi er overbevist om at den rådgivende uttalelsen vil være et viktig bidrag for at verdenssamfunnet skal kunne håndtere klimakrisen sammen, sier Eide.

Se Norges innlegg på FN nett-tv.

Lenke til det skriftlige innlegget (PDF).

Den internasjonale domstolen (International Court of Justice, ICJ) er det primære domstolsorganet i FN, og den mest sentrale tvisteløsningsinstitusjonen i det internasjonale samfunnet.

Domstolen har sitt sete i Haag i Nederland og kan operere som tvisteløsningsinstitusjon for stater i saker som gjelder folkerettslige spørsmål. Domstolen kan også avgi rådgivende uttalelser etter henvisning fra blant andre FNs Generalforsamling. En rådgivende uttalelse er ikke folkerettslig bindende, men tillegges tradisjonelt betydelig folkerettslig vekt.