Norge bidrar med materiell og opptrening av soldater til ukrainsk brigade

De nordiske og baltiske landene vil tilby trening og utrustning av en ukrainsk brigade. Dette bidraget er et ønske fra Ukraina.

– I tre år har ukrainerne stått i kampen for frihet hver dag. De kjemper for Ukraina, men også for Europas sikkerhet og et verdenssamfunn bygget på folkerett og demokratiske verdier. At Norge sammen med andre land både opprettholder og styrker støtten til Ukraina, er helt avgjørende for ukrainsk motstandskraft, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Norge går nå sammen de andre nordiske og baltiske landene om trening og materiell utrusting av en ukrainsk brigade.

Støre: - Ukrainas behov er førende

– Ukrainas behov har helt siden 2022 vært førende for den norske støtten, både militært og sivilt. Det har vært viktig for den norske regjeringen at bidragene fra Norge har reell betydning for Ukrainas forsvarskamp mot Russland. Denne brigaden er et ønske fra Ukraina, som vi nå går sammen med våre nordiske og baltiske allierte om å levere. Brigaden vil settes opp i nært samarbeid mellom Ukraina og de involverte landene, sier Støre.

En brigade er normalt en styrke på mellom 3.000 og 5.000 soldater, og består vanligvis av 3-4 manøverbataljoner og støtteelementer som ingeniør- og sanitetsavdelinger. Den endelige størrelsen på denne aktuelle brigaden er foreløpig ikke fastsatt.

– Det norske Forsvaret utdanner allerede ukrainske soldater i Norge, Storbritannia og Tyskland. Nå skal vi bidra med å lede og gjennomføre opptrening av flere ukrainske soldater, sier Støre.

Brigaden vil bestå av fleksible elementer som Ukraina kan disponere slik de mener er hensiktsmessig.

Norge tar ansvar for opptreningen

Norge vil lede den praktiske planleggingen av opptreningen av soldatene som skal inngå i brigaden. De involverte landene kartlegger nå i detalj hvordan de kan bidra både med relevant materiell og trening. Dette koordineres nært med Ukraina.

– Norge har i likhet med de andre nordiske og baltiske landene identifisert materiell som kan bli en del av denne brigaden. For Norge er det aktuelt å donere fra vår egen reservestruktur og med materiell vi kjøper direkte fra ukrainsk forsvarsindustri. Vi vurderer blant annet donasjon av materiell til infanteri-, sanitets- og ingeniøravdelinger. Endelig beslutning om norske bidrag må ses i sammenheng med hva de andre allierte kan levere, og arbeidet med å realisere langtidsplanen for Forsvaret, sier statsministeren.

Kostnadsrammen for det norske bidraget til denne brigaden er under vurdering, og regjeringen vil komme tilbake til det. Norske bidrag til brigaden vil finansieres som en del av Nansen-programmet.

Norge med betydelig støtte til Ukraina

Norge har forpliktet seg til å støtte Ukraina med til sammen minst 155 milliarder kroner gjennom Nansen-programmet for åtteårsperioden fra og med 2023 til og med 2030. Alle politiske partier på Stortinget stiller seg bak denne støtten.

Av dette, er det så langt bevilget 35 milliarder kroner for 2025, hvorav 22,5 milliarder kroner går til militær støtte og 12,5 milliarder kroner til sivile formål.

Norge har også bidratt med 12 milliarder kroner i krigens første fase (i årene 2022-23). Disse midlene kommer i tillegg til støtten gjennom Nansen-programmet.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.