Norge donerer luftvernmissiler til Ukraina
Pressemelding | Dato: 24.08.2023 | Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet
Regjeringen har besluttet å donere IRIS-T luftvernmissiler til Ukraina.
– Norge vil fortsette å støtte Ukrainas forsvarskamp mot Russland så lenge det er nødvendig. Ukraina har et akutt behov for mer militær støtte og materiell støtte nå. De har et stort behov for missiler og ammunisjon til luftvern. Her støtter Norge med det vi kan, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Norge gir Ukraina omfattende støtte i kampen mot Russlands ulovlige krigføring. Samtlige politiske partier på Stortinget står sammen om det femårige Nansen-programmet på 75 milliarder kroner. Tidligere i år annonserte regjeringen at den fremskynder midler i programmet med 2,5 milliarder kroner, slik at støtten blir på totalt 10 milliarder kroner i 2023.
Luftvern avgjørende
Luftvern er avgjørende for Ukrainas evne til å beskytte både den sivile befolkningen og infrastruktur og militære avdelinger ved frontlinjen mot alle typer russiske angrep fra luften.
Støtte med luftvern har fra krigens start vært Ukrainas høyeste prioritet. Vestlig og norsk støtte med luftvern har vært avgjørende for å hindre Russland i å ta kontroll over luftrommet, og har dermed avverget store sivile lidelser og militære tap.
- Ukraina har fått omfattende donasjoner av luftvern fra vestlige land tidligere, men behovet er enormt. Norge vil fortsatt støtte Ukraina i deres kamp for å forsvare seg mot russiske styrker. Vi vil derfor nå donere luftvernmissiler. Dette er en av de hittil største norske donasjonene av militært materiell til Ukraina, sier statsministeren.
Missilene vil kunne skytes ut fra utskytningsenheter som Sverige har vedtatt å donere.
Det vil gjenanskaffes missiler til Forsvaret som tilsvarer de donerte missilene. Dette vil gjøres med bruk av midler fra Nansen-programmet.
Norge har tidligere bidratt med donasjon av NASAMS og Mistral luftvern til Ukraina.
Fakta om Norges støtte til Ukraina
Totalt gitt og planlagt gitt for perioden 2022-2027:
- 2022: 10,7 milliarder kroner.
- 2023 - 2027: 75 milliarder kroner.
2023 - 18,5 milliarder kroner
Detaljert fordeling for støtten i 2023 (vil oppdateres fortløpende):
Sivil støtte
- Verdensbanken: To milliarder kroner til drift av den ukrainske staten.
- OECD: Norge støtter OECDs landprogram for Ukraina med 50 millioner kroner.
- Norge øker støtten til atomsikkerhet i Ukraina med 250 millioner kroner i 2023.
- Norge støtter krigsforsikring og garantiordninger for privat sektor med 300 millioner kroner.
Humanitær støtte
- FAO: 40 millioner kroner til såkorn til Ukraina.
- OCHA: 400 millioner kroner til FN for både humanitære behov og folk på flukt.
- Norge gir FN og Røde-kors-bevegelsen 150 millioner kroner i humanitær bistand etter flomkatastrofen i Ukraina.
Militær støtte
- Det britisk-ledede International Fund for Ukraine (IFU), hvor Norge er en av bidragsyterne, gir ytterligere 1,2 milliarder kroner til anskaffelser av luftvern til Ukraina.
- Norge og Danmark samarbeider om å donere 9000 artillerigranatar til Ukraina.
- Norge støtter trening og opplæring av ukrainsk personell på jagerfly.
- Norge gir tre artillerilokaliseringsradarer og åtte langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS. Donasjonene skjer i tett samarbeid med Storbritannia.
- Norge og Danmark donerer 8000 artillerigranater til Ukraina. Norge donerer selve granaten, mens Danmark donerer tilhørende brannrør, kruttposer og tennpatroner.
- Norge, i samarbeid med USA, vil donere to komplette NASAMS ildenheter til Ukraina. Disse vil komme i tillegg til de to enhetene donert av USA høsten 2022.
- Norge skal donere åtte stridsvogner og inntil fire støttevogner til Ukraina. I tillegg øremerker vi midler til ammunisjon og reservedeler
- 10 000 artillerigranater til Ukraina.
- Norge vil stille med instruktører til et flernasjonalt bidrag for å lære bort eksplosivrydding til ukrainske soldater.
- Norge vil trene opp ukrainske spesialister innenfor sanitet, skarpskyting og lagførertrening. Treningen av ukrainske spesialister skal gjennomføres i Norge. Den vil etter planen starte opp denne våren og gjennomføres i flere runder gjennom 2023.
- Norge bidrar til opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia. Dette samarbeidet startet i 2022 og fortsetter i 2023.
Støtte til Moldova
- Norge vil gi 500 millioner kroner i støtte til Moldova i 2023. Konsekvensene av krigen i Ukraina er store i Moldova, og midlene skal gå til å støtte den moldovske staten i å håndtere krisen.